دو هفته تا پایان سال آبی باقی مانده و آمارها از تداوم کم‌باشی و تنگنای منابع آبی حکایت دارد. اطلاعات رسمی نشان می‌دهد بارندگی‌های سال آبی جاری ۴ درصد بیشتر از سال قبل بوده و ذخیره سدها هم ۱۴ درصد رشد کرده؛ اما این آمارها همچنان نسبت به میانگین بلندمدت ارقام پایینی است.

سد

به گزارش همشهری، روایت آمارها از وضعیت بارندگی و ذخایر آب در سدهای کشور این است که خشک‌سالی همچنان ادامه دارد و باید به همزیستی مسالمت‌آمیز با کم‌آبی ادامه داد.

آخرین آمارهای وزارت نیرو نشان می‌دهد از ابتدای سال آبی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۱ تاکنون (اول مهر ۱۴۰۱ تا شامگاه ۱۸ شهریور ۱۴۰۲) میانگین ارتفاع ریزش‌های جوی کشور به ۲۱۰.۳ میلی‌متر رسیده که این میزان نسبت به مدت مشابه در سال قبل ۴ درصد بیشتر است؛ اما همچنان در قیاس با میانگین دوره‌های مشابه بلندمدت، ۱۵ درصد کاهش نشان می‌دهد. در حقیقت، باوجود بهبود ۴ درصدی بارندگی در سال آبی جاری، همچنان میانگین بارش‌های کشور از میانگین بارش‌های ۵۴ سال اخیر کمتر است و همین مسئله، تداوم کم‌بارشی و استمرار خشک‌سالی را تأیید می‌کند. در این میان، گرچه با سیاست‌های حوزه مدیریت آب، ذخیره سدها بهبود پیدا کرده؛ اما همچنان شرایط به‌گونه‌ای است که باید مدیریت مصرف آب و اصلاح الگوی مصرف را جدی گرفت.

کارنامه بارندگی

بر اساس اطلاعات تجمیعی وزارت نیرو، متوسط بارندگی سالانه در ایران در ۵۴ سال اخیر حدود ۲۵۰ میلی‌متر است و با فرض وضعیت نرمال بارش در دو هفته آتی، پرونده سال آبی جاری با کاهش ۱۵ درصدی نسبت به میانگین ۵۴ ساله بسته خواهد شد. البته، بررسی وضعیت بارش‌ها به تفکیک استان‌های ۳۱ گانه حاکی از این است که باوجود کاهش ۱۵ درصدی بارش در مقایسه با بلندمدت، برخی استان‌ها شرایط بسیار وخیم‌تری را تجربه کرده‌اند و در مقابل استان‌هایی نیز با بهبود بارندگی مواجه بوده‌اند. طبق آمارهای رسمی، در سال آبی جاری، بیشترین افت بارش نسبت به دوره بلندمدت مربوط به استان خراسان رضوی بوده که بارش‌های آن ۴۶ درصد کمتر بوده و در مقابل استان ایلام با افزایش ۲۷ درصدی بارندگی نسبت به میانگین ۵۴ ساله، بهترین شرایط را ازنظر تغییرات بارشی تجربه کرده است. بر اساس آمارهای بارندگی، در سال آبی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ فقط ۹ استان کشور شاهد رشد بارندگی نسبت به میانگین بلندمدت بوده‌اند و میزان بارندگی در ۲۲ استان، همچنان کمتر از میانگین بلندمدت بوده است. از میان استان‌های دارای بارندگی بهتر، استان‌های ایلام، کهگیلویه و بویراحمد بوشهر، خوزستان و چهارمحال بختیاری رشد دو رقمی بارش‌ها نسبت به میانگین ۵۴ ساله را تجربه کرده‌اند و در مقابل استان‌های خراسان رضوی، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، قزوین و تهران شاهد بیشترین میزان کاهش بارندگی بوده‌اند.

تغییر بارش استان‌های مختلف کشور نسبت به میانگین ۵۴ ساله

بهترین وضعیت

بدترین وضعیت

نام استان

درصد تغییر

نام استان

درصد تغییر

ایلام

۲۷ درصد

خراسان رضوی

۴۶- درصد

کهگیلویه و بویر احمد

۲۳ درصد

هرمزگان

۳۵- درصد

بوشهر

۲۰ درصد

سیستان و بلوچستان

۳۵- درصد

خوزستان

۱۶ درصد

قزوین

۳۱- درصد

چهارمحال بختیاری

۱۵ درصد

تهران

۳۰-درصد

تراز آبی سدها

گرچه آمارهای بارندگی چندان مساعد نیست و میانگین بارش‌ها در سال آبی جاری فقط ۴ درصد بهبود پیدا کرده است؛ اما در حوزه ذخیره آبی سدها، وضعیت مساعدتر بوده و با حجم آب موجود در مخازن سدها ۱۴ درصد افزایش یافته است. این اتفاق، از یک‌سو ناشی از افزایش قابل‌توجه ورودی آب به سدها به‌واسطه رشد بارش در ارتفاعات مشرف بوده و از سوی دیگر به دلیل مدیریت انقباضی در رهاسازی آب از مخازن به‌خصوص برای مصارف کشاورزی، موجودی آب در سدها بیشتر شده است. بر اساس آمارهای وزارت نیرو، میزان ورودی آب به مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی تاکنون معادل ۳۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون مترمکعب بوده که در قیاس با سال گذشته ۲۷ درصد افزایش نشان می‌دهد. در مقابل، میزان کل خروجی آب از مخازن سدهای کشور در این بازه زمانی ۳۵ میلیارد و ۱۸۰ میلیون مترمکعب نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۸ درصد افزایش داشته که ۹ واحد درصد کمتر از ورودی آب است. برآیند این اتفاق، رشد ۱۴ درصدی موجودی آب در مخازن سدها و بهبود پرشدگی آنها بوده است به‌گونه‌ای که در شرایط فعلی، باوجود ۲۲ میلیارد و ۶۲۰ میلیون مترمکعب آب در سدها، ۴۶ درصد ظرفیت مخازن سدها پر و ۵۴ درصد مخازن خالی است.

عنوان

امسال (مترمکعب)

پارسال (مترمکعب)

درصد تغییر

ورود آب به مخازن سدها

۳۸.۸۰۰.۰۰۰.۰۰۰

۳۰.۴۷۰.۰۰۰.۰۰۰

۲۷

خروج آب از مخازن سدها

۳۵.۱۸۰.۰۰۰.۰۰۰

۲۹.۷۸۰.۰۰۰.۰۰۰

۱۸

حجم آب موجود در مخازن

۲۲.۶۲۰.۰۰۰.۰۰۰

۱۹.۸۵۰.۰۰۰.۰۰۰

۱۴

میزان پرشدگی سدهای کشور

۴۶

۴۰.۳

۱۴

سدهای خوش‌شانس

سد

درصد اختلاف موجودی آب با سال قبل

اکباتان، آبشینه

۷۶۴

کرخه

۱۴۸

ایلام

۱۳۴

زاینده‌رود

۱۲۸

سدهای کم شانس

سد

درصد اختلاف موجودی آب با سال قبل

رودبال داراب

۹۸-

طرق خراسان رضوی

۷۰-

چاه نیمه‌های سیستان

۶۸-

وشمگیر گلستان

۶۷-

کد خبر 787399
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار انرژی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha