از نیمه دوم آذرماه به‌ بعد هرکس به فراخور حال خود و خانواده‌اش درصدد تهیه "سور و سات" شب یلدا برمی‌آمد تا در کنارخانواده، همسایه و دوستان آخرین و بلندترین شب سال را به‌ خوبی و خوشی بگذارانند و به استقبال زمستان و سپس جشن نوروز بروند.

دکور شب یلدا

همشهری آنلاین- نصرالله حدادی / تهران پژوه: از زمانی که انواع میوه‌ها و صیفی‌جات مانند خربزه، هندوانه، طالبی، گرمک، و ...با گرمای هوا رفته رفته در شش ماه اول سال به بازار می‌آمدند، هسته و تخم آنها به دور افکنده نمی شدند و بعداز خشک کردن، در درون کیسه‌های سفیدرنگِ متقالی، جاگرفته و در فصول سردِ سال مُشت مُشت "بوداده" شده و به‌عنوان «شبچره» مورد استفاده قرار می‌گرفتند و کمتر خانواده‌ای بود که آجیلِ بازاری تهیه کرده و اساسا خانواده‌های "عیالوار" پول بالای این هوسانه‌ها و خوردنی‌ها را نمی‌دادند و به‌گونه‌ای خودکفا بودند!

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

آخرین هندوانه‌های "شریف آباد"ی موجود در بازار را که "لای کاه و کُلش" نگاه می‌داشتند تا از پوسیدگی آنها جلوگیری نمایند به‌تدریج به بازار می‌آمد. در اغلب خانه‌ها و در داخل حیاط، انواع و اقسام درختان مثمر کاشته می‌شد تا در فصول مختلف میوه دهند. توت، انگور، انار، خرمالو، گوجه سبز، سیب و زردالو و امثالهم بیش و کم در همه خانه‌ها به دست می آمد و "خرمالو" از جمله درختانی بود که در این روزها بدون داشتن حتی یک برگ سبز، به فراوانی خرمالوی قرمز رنگ بر روی شاخ و بال خود داشت و زیبایی خاصی به حیاط خانه‌ها می‌داد.

خرمالوی تهرانی ریز، شیرین و خوش‌خوراک بود و در کنار آن برخی خانواده ها انگور "مهدیخانی" را نیز به طرز خاصی نگاه‌داری کرده و به شب یلدا می‌رساندند. انگور مذکور که در اواخر مهرماه "می‌رسید" و بسیار شیرین و آبداربود را از شاخه جدا کرده و در زیرزمین خانه به دور از باد و باران و آفتاب از رشته‌های نخ که به این و آن سوی دیوار کشیده بودند می‌آویختند و "یک حبه" آن را در قسمت بریده شده اصلی فرو می‌کردند و این امر باعث تغذیه خوشه انگور شده و از پلاسیدگی و پوسیدن آن جلوگیری می کرد. این کار را هر از چند روزی که حبه انگور شُل و وارفته می‌شد باحبه دیگری تکرارمی کردند تا شب یلدا فرا رسد و انگور در داخل "مجمعه مسی" قرار داده و به روی کرسیِ شب یلدا بیاورند.

انواع انار در تهران به عمل می آمد. از دانه سیاه تا دانه سفید و قرمز و بیش و کم از شهرها و شهرستانهای اطراف نیز به تهران می‌رسید. میادین بارِ امین السلطان درحوالی میدان شوش، طاهری و شفیعی و قبله در نزدیکی میدان گمرک، رازی و چهارراه سرچشمه و حوالی آن، اصلی‌ترین مراکزِ توزیع میوه و تره‌بار در تهران بود. مرکبات، لیموی ترش و شیرین، پرتقال، نارنگی تو سرخ دارابی، بادرنگ کم‌کم از دهه ۱۳۳۰ شمسی به بعد رواج یافت و راهی سفره شب یلدا شد.

تدارک شب یلدا از پاییز | یلدا در تهران قدیم، استقبال از نوروز بود

کوتاهی روز و غلبه سرما و تاریکی باعث می‌شد در این ایام خیابان‌های طهران خلوت شوند و آمدوشد کمتری را شاهد بودیم و هرچه به ساعات پایانی شب نزدیک می‌شدیم شهر از نفس می‌افتاد و به‌خواب می‌رفت و سکوتی خاص تمامی مناطق مختلف شهر را دربر می‌گرفت. اغلب خانه‌ها فاقد روشنایی برق بودند و کسبه نیز با تاریک شدن هوا دکاکین خود را بسته و به خانه می‌رفتند. یلدا، شبی بود که فقط سالی یک بار از راه می‌رسید و باید از آن استقبال می‌کردند و گرامی می‌داشتند و تدارک اندک اندک برای این شب، باعث می‌شد تا کم و کسری در این شب بر روی سفره یلدا به چشم نیاید.

تهیه دیگر خوردنی‌ها مثل انجیر و توت خشکه، خرماخَرَک، آجیل بازاری نیز به دهه پایانی آذرماه موکول می‌شد و این گونه نبود که قیمت‌ها چندان تغییری را به خاطر نزدیک شدن به شب یلدا به خود ببینند و می‌ماند شیرینی که اغلب خانگی بودند و اندکی از قنادی‌ها تهیه می‌شدند. یلدا، استقبال از نوروز بود و نباید کم و کسری می‌داشت و خانم‌های خانه‌دار این را خوب می‌دانستند.

کد خبر 905237

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha