همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: قله سیاهسنگ در شمال غرب تهران واقع شده و مشرف به روستای سنگان بالاست. نام این قله به دلیل گردنه «سیاهسنگ» که در این مسیر وجود دارد به قله سیاهسنگ معروف است.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
در پاییندست قله به خاطر عارضه طبیعی، رنگ سنگها سیاه و این هم دلیل دیگری برای انتخاب این نام برای قله است. بهمن حاج هاشمی در باره هویت تاریخی قله سیاهسنگ میگوید: «یکی از دلایل نامگذاری کوه و قلهها «رنگها» است که بسیار رواج داشته است. برای مثال، کوهی که به سفیدی میزد، نام گچی روی آن گذاشتند یا کوههایی که سنگهای سیاه داشت، به آن «سیاه سنگ» میگفتند یا کوههایی که برفگیر بود، به دلیل اینکه همیشه در طی سال برف روی آنها دیده میشد، به نام مثلاً «کوه سفید» میشناختند.
این روال نامگذاری همینطور ادامه پیدا کرد. شاید برخی اوقات اصلاحاتی در آن به وجود میآمد ولی بعضاً هم همان اسمهای اولیه روی آن باقی میماند. به خاطر همین موضوع است که در نقاط مختلف ما کوههایی با اسامی مشابه داریم، اما به مرور برای شناسایی آسان و همنام نبودن در نقشه، آنها را تفکیک کردند. اما در چند سال گذشته کوهنوردی حرفهای تشابههای اسمی را کاهش دادند و در نقشههای توپوگرافی، کوهها را مشخص کردند. اکنون کوهنوردان نیز این قله را بهعنوان سیاهسنگ میشناسند و در نقشههای کوهنوردی هم بهعنوان سیاهسنگ معرفی شده است.»
دسترسی به این قله از طریق جاده امامزاده داود(ع) و سپس روستای سنگان بالا امکانپذیر است. قله سیاهسنگ به دلیل قرارگیری در نزدیکی شهر تهران و وجود مسیرهای متنوع صعود، بهعنوان یکی از مقصدهای محبوب کوهنوردان در منطقه شناخته میشود. این قله در کنار قلل دیگری مانند قله منار، قله شاه دژ، قله تالون و قله پهنهسار قرار گرفته و در صورت مساعد بودن هوا، از قله سیاه سنگ حتی قله دماوند و آزادکوه را هم میتوان دید. همچنین بهترین زمان برای صعود به قله سیاه سنگ بهار و تابستان است. در این فصلها، آب و هوا لطیفتر و مسیرها به دلیل بارندگیهای بهاری پوشیده از گیاهان و چشماندازهای زیباست.
نظر شما