چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۹
۰ نفر

تیروئید غده‌ای پروانه‌ای شکل در جلوی گردن است که با تولید هورمون‌های تیروئیدی T۳ و T۴ نقش موثری در تعادل دمای بدن و عملکرد صحیح، مغز، قلب و سایر اندام‌ها ایفا می‌کند. با این حال گاهی اوقات به دلایل مختلف این غده مقادیر زیادی هورمون تیروئید تولید می‌کندو منجر به پرکاری تیروئید می‌شود.

پر کاری تیروئید

به گزارش همشهری آنلاین، مصرف غذاهای خاص و دوری کردن از ترکیبات مشخصی می‌تواند به بهبود علائم و نشانه‌های پر کاری تیروئید کمک کند. اگر می‌خواهید بدانید که برای پر کاری تیروئید چی بخوریم، تا انتهای این مطلب از همشهری آنلاین با ما همراه باشید تا رژیم غذایی ایده‌آل برای این بیماری را در کنار یکدیگر بررسی کنیم.

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

نقش تغذیه در درمان پر کاری تیروئید

عملکرد غده تیروئید به صورت مستقیم تحت تاثیر مواد معدنی از قبیل ید و سلنیوم و ویتامین‌هایی نظیر B، E، A و D قرار می‌گیرد و مصرف ریزمغذی‌های مختلف از قبیل روی، مس و آهن به منظور عملکرد بدون مشکل آن ضروری هستند. با وجود اینکه خوردن این ترکیبات و مواد غذایی به صورت مستقیم نمی‌تواند پرکاری تیروئید را درمان کند، اما می‌توانند نقش موثری در مدیریت این بیماری و تعادل هورمون‌های تیروئیدی داشته باشند.

نکته: پیش از ایجاد هرگونه تغییر اساسی در رژیم غذایی خود و افزودن مکمل‌های گوناگون به برنامه روزانه باید این موضوع را با پزشک معالج در میان بگذارید و از هرگونه تغییر خودسرانه در آن جدا پرهیز کنید.

بیشتر بخوانید: کم‌کاری یا پرکاری تیرویید چه علائمی دارد؟

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

چند ماده مغذی برای سلامت غده تیروئید حیاتی هستند؛ با این حال هدف رژیم پر کاری تیروئید مصرف بیش از اندازه این ترکیبات نیست، بلکه باید مقادیر کافی از آن‌ها را از طریق رژیم غذایی به منظور جلوگیری از کمبودهای آسیب‌زا دریافت کرد. برای کمک به بهبود علائم خود می‌توانید نکات و موارد زیر را در نظر داشته باشید:

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

مصرف غذاهای کم‌ ید

ید ترکیبی معدنی است که نقش کلیدی در ساخت هورمون‌های تیروئیدی ایفا می‌کند؛ به همین جهت با دنبال کردن یک رژیم غذایی کم ید می‌توان به کاهش مقادیر این هورمون‌ها کمک کرد. با توجه به این مسئله باید میزان مصرف ید خود را به صورت روزانه به کمتر از ۵۰ میکروگرم برسانید و غذاها و ترکیبات زیر را هم به رژیم غذایی خود اضافه کنید:

  • نمک غیر یددار؛
  • عسل، مربا یا ژله؛
  • میوه و آب‌میوه؛
  • روغن‌های گیاهی؛
  • نان‌های خانگی یا بدون نمک؛
  • لبنیات و تخم‌مرغ؛
  • جو دو سر؛
  • آجیل بدون نمک؛
  • سبزیجات تازه یا منجمد؛
  • سفیده تخم‌مرغ؛

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

افزایش مصرف مواد غذایی غنی از سلنیوم

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟ غده تیروئید در هر گرم بافت خود بیشتر از سایر اندام‌های دیگر بدن سلنیوم دارد و این ماده نقش مهمی در تنظیم سطوح هورمون ‌های تیروئیدی ایفا می‌کند. علاوه‌براین تحقیقات نشان داده‌اند که کمبود این ماده با بیماری گریوز (از دلایل اصلی پر کاری تیروئید در بزرگسالان) مرتبط است. با این حساب با مصرف غذاهای غنی از سلنیوم که در ادامه معرفی شده‌اند می‌توان سطح هورمون تیروئید را متعادل و به این شکل از تیروئید در برابر این بیمار محافظت کرد:

  • آجیل برزیلی،
  • دانه چیا،
  • قارچ،
  • چای،
  • گوشت گاو و بره،
  • برنج،
  • تخمه آفتاب‌گردان،
  • گوشت پرندگان مانند مرغ و بوقلمون،
  • لوبیا پخته،
  • اسفناج،
  • ماهی،

نکته: در بین افرادی که داروهای ضد تیروئید استفاده می‌کنند، اشخاصی که از مکمل‌های سلنیوم مصرف می‌کنند سریع‌تر از آن‌هایی که این مکمل را در برنامه خود ندارند می‌توانند سلوح تیروئید را به مقادیر طبیعی خود بازگردانند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با علائم پرکاری تیروئید

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

دریافت پروتئین با کیفیت بالا

بالا بودن میزان ترشح هورمون‌های تیروئیدی سرعت متابولیسم و تخریب عضلات را افزایش می‌دهد. با این حساب با مصرف پروتئین‌های باکیفیت نظیر تخم‌مرغ، لبنیات و... می‌توان به حفظ و ترمیم بافت‌های عضلانی کمک کرد. از طرفی دیگر پروتئین نقش موثری در حفظ وزن و جلوگیری از کاهش توده بدنی ایفا می‌کند. همان‌طور که مطلع هستید با پرکاری تیروئید نیاز بدن به انرژی افزایش می‌یابد و در این حالت با مصرف انواع پروتئین باکیفیت گیاهی و جانوری می‌توان به منبع انرژی پایدار دست پیدا کرد و به این شکل مانع از خستگی بدن شد.

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

تامین کلسیم و ویتامین D

تحقیقات نشان داده‌اند که ارتباط معناداری بین پرکاری طولانی مدت تیروئید و کاهش تراکم مواد معدنی استخوان وجود دارد که در نهایت می‌توانند منجر به پوکی استخوان شوند. از طرفی دیگر کمبود ویتامین D هم با تعدادی از بیماری‌های خودایمنی از جمله بیماری گریوز مرتبط است؛ با این حساب با مصرف مقادیر کافی کلسیم و ویتامین D می‌توان این وضعیت را بهبود بخشید. علاوه‌براین مطالعات گسترده حاکی از آن هستند که مصرف مکمل ویتامین D۳ به تنهایی می‌تواند ریسک بیماری‌های تیروئید و سرطان آن را به میزان چشمگیری کاهش دهد. ترکیبات غنی از ویتامین D و کلسیم که می‌توانند در کاهش علائم بیماری شما موثر واقع شوند در جدول زیر معرفی شده‌اند:

منابع ویتامین D

منابع کلسیم

روغن جگر ماهی

شیر

ماهی سالمون و تن

کلم بروکلی

شیر و محصولات لبنی غنی‌شده

آب پرتقال غنی‌شده

غلات غنی‌شده

کلم پیچ

نکته: منابع ویتامین D دارای مقادیر بالایی ید هستند که می‌توانند بر روند ید درمانی شما اثر منفی داشته باشند؛ به همین جهت باید مطمئن شوید که میزان ید دریافتی از آن‌ها در طول روز از ۵۰ میکروگرم بیشتر نمی‌شود؛ یا اینکه با مشورت پزشک خود به جای این ترکیبات مصرف مکمل‌های ویتامین D را در نظر داشته باشید.

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

محدود کردن مصرف کافئین

غذاها و نوشیدنی‌های حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای، نوشابه، شکلات و نوشیدنی‌های انرژی‌زا می‌توانند علائم پرکاری تیروئید را تشدید کنند و سطوح اضطراب، عصبی بودن، تحریک‌پذیری و ضربان قلب را هم افزایش دهند. اگر این مسئله در مورد شما هم صدق می‌کند باید به کل از مصرف آن‌ها بپرهیزید یا اینکه نوشیدنی‌های کافئین‌دار را با دمنوش‌های گیاهی جایگزین کنید.

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها

در بیماری گریوز آنتی‌بادی‌های تقلیدکننده TSH به گیرنده‌های TSH متصل می‌شوند و به این شکل غده تیروئید را به ترشح بیشتر هورمون وادار می‌کنند. این بیماری و سایر بیماری‌های غده تیروئید ارتباط نزدیکی با استرس اکسیداتیو دارند که در آن رایکال‌های آزاد با گردش در بدن به سلول‌ها و بافت‌های آن آسیب می‌رسانند. با این حساب و در پاسخ به پرسش برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟ می‌توان گفت که با مصرف ترکیبات حاوی آنتی ‌اکسیدان ‌ها از قبیل توت‌ فرنگی، پرتقال، هندوانه، طالبی، سبزی‌های برگ‌دار، آووکادو و... می‌توان به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با اثرات سوء رادیکال‌های آزاد کمک کرد.

برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟

محدود کردن مصرف غذاهای فرآوری شده

خوراکی‌های فرآوری شده حاوی ترکیباتی هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم علائم و نشانه‌های پرکاری تیروئید را تشدید می‌کنند؛ به خصوص زمانی که علت بروز این وضعیت، بیماری خودایمنی نظیر گریوز باشد. در این شرایط محدود کردن مصرف این غذاها و حتی حذف کامل آن‌ها می‌تواند به کاهش التهاب و تقویت عملکرد سیستم ایمنی کمک کند.

مسئله‌ی دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که خوراکی‌های فرآوری شده به ویژه محصولاتی با کربوهیدرات تصفیه شده یا شکر افزوده منجر به نوسانات شدید در سطح قند خون می‌شوند که نشانه‌هایی مانند خستگی و افزایش تحریک‌پذیری را به همراه دارند. با توجه به این مسئله پیشنهاد می‌کنیم پروتئین‌های طبیعی، چربی‌های سالم، کربوهیدارت‌های پیچیده و میوه و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

بیشتر بخوانید: تاثیر کم کاری یا پرکاری تیروئید بر روی وزن

سخن آخر

با مطالعه این مطلب می‌توانید به دیدگاه کلی در مورد پاسخ پرسش «برای پر کاری تیروئید چی بخوریم؟» دست پیدا کنید. همان‌طور که ملاحظه کردید ترکیبات غذایی مصرفی به تنهایی برای درمان این بیماری کافی نیستند، اما به شرط اینکه با نظارت پزشک به رژیم غذایی اضافه شوند می‌توانند علائم و نشانه‌های این وضعیت را تا حد زیادی مدیریت کنند.

کد خبر 915929

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha