تربیت
-
با دانش آموز متقلب چه کار کنیم؟!
شاید معلم و سایر بزرگترها تقلب را کاری نادرست بدانند، ولی بعضی از دانشآموزان تصور متفاوتی دارند و نه تنها تقلب را رفتاری اشتباه نمیدانند، بلکه فکر میکنند هنگام تقلبکردن، رفتاری جسورانه از آنها سرزده است.
-
در گفت و گوی همشهری آنلاین با روان شناس مطرح شد؛
به جای دخالت در کار فرزندانتان این کار را انجام دهید | راهکارهایی برای تقویت هویت مستقل در فرزندان
اغلب شاهد آن هستیم وقتی در جمع از کودکان سؤال میشود والدین به جای آنها جواب میدهند؛ به خصوص در مورد کودکانی که تازه به حرف آمدهاند و نمیتوانند کلمات را درست تلفظ کنند. اما فراموش نکنیم این کار بسیار اشتباه است؛ خصوصاً در مورد کودکانی که خجالتی هستند و از بودن در جمع لذت میبرند.
-
با تحقیر کردن، عزت نفس کودک خود را از بین نبریم
«کودن»، «دست و پا چلفتی»، «عرضه انجام هیچ کاری را نداری!» و ... جملات تحقیرآمیزی که بعضی از پدر و مادرها به هنگام عصبانیت یا کوتاهی فرزند خود به کار می برند. بی آنکه بدانند چه ضربه جبران ناپذیری را به روح و روان آنها می زنند.
-
چرا کودکان دست به دامن زد و خورد با همسالان می شوند؟
ایدهآلترین نوع رابطه کودکان با یکدیگر رابطهای مبتنی بر محبت و گفتگو است و اغلب والدین نیز تلاش میکنند به فرزندان خود آموزش دهند بدون توسل به زور و خشونت با همسالان خود ارتباط برقرار کرده، اختلافات و دلخوریهای خود را حلوفصل کنند.
-
یادداشت
راهکارهایی برای ترویج پاکدامنی در خانواده
خانواده مهمترین رکن اجتماعی است که شخصیت انسان را از بدو کودکی تا انتهای عمر به شکلی قابل توجه تحت تاثیر قرار می دهد.
-
کودکانی که زیاد سوال میپرسند، باهوش هستند؟
گاهی والدین از پرسشهای مکرر کودک خود خسته و کلافه میشوند و اغلب به دنبال راه فرار از پاسخ به آن پرسشها هستند. در حالی که علم با پرسش آغاز میشود.
-
مراقب رفتارتان باشید بچه ها الگوبرداری می کنند
گاهی والدین نقش خود در ارائه الگو به فرزندانشان را جدی نمیگیرند، درحالیکه رفتار و عملکرد آنها در تکوین شخصیت کودکانشان نقشی اساسی دارد و کودکان بیش از آن که راهنماییهای کلامی پدر و مادر را بپذیرند، ازشخصیت و رفتار آنها سرمشق میگیرند.
-
در گفت و گوی همشهری آنلاین با یک روانشناس مطرح شد؛
چرا بچهها توجهی به حرف والدین ندارند؟ | اهمیت مشخص کردن حد و مرزها در تربیت کودکان
چطور میتوان برای کودکان حد و حدود و مرزی در نظر گرفت که بتوانند هم با قوانین آشنا شوند و هم آن قدر قوانین خشک و غیر قابل انعطاف نباشند که باعث ترس و ناامنی برای آنها شوند؟
-
این کار اشتباه بچه ها را حسود می کند
یکی از بدترین رفتار پدر و مادر با کودکان مقایسه کردن او به بچه های دیگر است. این کار علاوه بر از بین بردن اعتماد به نفس بچه، زمینه حسادت را در او به وجود می آورد.
-
یادداشت
تربیت خانوادگی و فرزندان
خانواده اولین نهادی است که کودک نخستین چشم انداز را از جهان پیرامون می آموزد و احساس وجود می کند. در خانواده است که کودک با آداب و رسوم ملی، مراسم دینی، وظایف فردی وحدود و اختیارات و مسئولیتها پی می برد.
-
دروغ سم زندگی های مشترک
دروغ، دروغ است؛ مصلحتی و غیر مصلحتی هم ندارد. پنهانکاری یا همه حقیقت را نگفتن هم نوعی از دروغ است. آثار منفی این عادت ناپسند آن قدر زیاد است که حتی اگر برچسب شوخی را هم بر روی آن الصاق کنیم در بلندمدت، ضمن ریشه دوانیدن در زندگیمان، حسابی دامنگیرمان خواهد کرد.
-
کمال گرایان چگونه خود را فریب می دهند؟
نخست باید بدانیم کمالگرایی چیست؟ کمالگرایی مجموعهای از افکار همراه با خودخوری است که شما را وادار میکند در پی اهدافی باشید که اغلب غیرواقعگرایانه و تحققناپذیر هستند. از سویی، تراکم این افکار ممکن است گذران روزمرههای زندگیتان را به دشواری اندازد.
-
چکار کنیم تشویق فرزندمان موثر باشد؟
بسیاری از والدین از موثر نبودن تشویق فرزندشان در اصلاح رفتارهای او گلایه میکنند.
-
۸ نکته طلایی برای تربیت اسلامی فرزندان
تربیت فرزندان تا حدی به سبک زندگی والدین و نحوه ارتباط وبرخورد آنها با فرزندان بستگی دارد تربیت فرزند درزمینه های مختلف برحسب شخصیت پدر و مادرها متفاوت است و بستگی به فضای حاکم درخانواده دارد که تاثیرمستقیمی برفرزند می گذارد.
-
با بچه های لجباز رفاقت کنید
شما تنها پدر و مادری نیستید که از لجبازی کودک تان به ستوه آمدهاید و اغلب از حل این معضل رفتاری، ناامید میشوید؛ بسیاری از والدین، کودکان لجبازی دارند. البته وقتی بچهها خیلی کوچک هستند لجبازی، غیرطبیعی نیست.
-
در گفتوگو با همشهری آنلاین به مناسبت روز کودک در ایران مطرح شد؛
چطور میتوان از کودکان حمایت کرد؟ | تأثیر مستقیم مشکلات اقتصادی بر سلامت روان کودکان
هر کشوری روز خاصی را به عنوان روز کودک در نظر میگیرد. در ایران نیز روز ملی کودک شانزدهم مهر است. میتوان گفت این روز یادبودی است که به افتخار کودکان و به منظور یادآوری حقوق آنها برگزار میشود؛ کودکان به عنوان کسانی که روحیه لطیفی دارند و حساسترین گروه جامعه به شمار میروند.
-
سالارشدن برای کودکان زود است
بر اساس پژوهشها، فرزندسالاری از شیوههای تربیتی روبهرشد در بین خانوادههای ایرانی است. خانوادههایی که خواسته کودک خود را بدون هیچ محدودیتی برآورده میکنند، درواقع به او اعتمادبهنفس کاذب میدهند.
-
این اصول را هنگام تنبیه کردن فرزندتان رعایت کنید
اگر هیچ میانهای با تنبیه کردن ندارید، لطفاً برچسب پدر و مادر نمونه را روی خودتان نچسبانید! شمایی که هیچوقت پای تنبیه را به میان نمیآورید هم به اندازهی والدینی که بیهوده فرزندشان را سرزنش و تنبیه میکنند، به فرزندتان آسیب میزنید.
-
این جملهها را هیچوقت در حضور فرزندتان به زبان نیاورید
پای بچه که به زندگیتان باز شود، مجبورید به یک سیاستمدار بیجیره و مواجب تبدیل شوید. مجبورید به خاطر حفظ آرامشش، حرفهای عادی قلبیتان را از گردونهی مکالماتتان حذف کنید و دستی به سر و روی کلماتی که از دهانتان بیرون میآید، بکشید.
-
چرا بچهها عاشق قهرمانهای قصهها هستند؟
کیفش را گوشهی اتاق میاندازد، روسری مادر را به گردنش میبندد، خطکش بلندش را مثل شمشیر در دستش میگیرد و شما را وادار به تسلیم شدن میکند.
-
با این روش نسلی بهوشیار تربیت کنید
رابطه با فرزندان عزیزتر از جان، آن هم بچه هایی که به اعتراف خیلی از پدر و مادرها تفاوتهای زیادی با نسلهای قبلی خود دارند باید و حتما هوشیارانه باشد و پدر و مادرها سعی کنند برای برقراری این رابطه، بهوشیاری را به فرزنان خود آموزش دهند.
-
در گفتوگوی همشهری آنلاین با مربی حوزه توسعه فردی مطرح شد؛
ضمیر ناخودآگاه به زبان ساده | ناخودآگاه ذهن چطور مانع تحقق آرزوهایتان میشود؟
ناخودآگاه شما عمیقترین لایه شناخت شماست و دسترسی به آن به دلیل مکانیسمهای داخلی مغز دشوار است. تمام کارهایی که ما ناآگاهانه انجام میدهیم کار ضمیر ناخودآگاه است.
-
در گفتوگوی همشهری آنلاین با یک رواندرمانگر مطرح شد؛
اگر این ویژگی را دارید زود فریب میخورید | ویژگی شخصیتی افراد فریبکار؛ چگونه در دام نیفتیم؟
بسیاری از تعاملات اجتماعی بر فرض اعتماد متقابل شکل میگیرند، اما فریب، اعتماد را نقض میکند و خطر شک و تردید و بیاعتمادی را شکل میدهد. بررسی تجربی اعتماد و فریب میتواند چشماندازی از آنچه باعث شکلگیری ترس و بیاعتمادی میشود، پیش روی ما قرار دهد.
-
تماشای فیلم ترسناک چه تأثیر بر روان کودکان دارد؟
چقدر به تلویزیون خانهتان اعتماد دارید؟ آیا کودکتان را با آرامش مقابل تلویزیون رها میکنید و خودتان دنبال کارتان میروید؟
-
چه کنیم تا بچهها حرفهایمان را باور کنند؟
آیا میدانید تحقیر کلامی چه تأثیری بر روان کودک میگذارد؟ تابهحال به این موضوع فکر کردهاید که واژههای کوچک تحقیرآمیز بعضی از والدین و بعضی از معلمها چه تأثیری میتواند بر شکلگیری شخصیت اجتماعی و فردی یک کودک داشته باشد؟
-
چرا باید امنیت در فضای مجازی را به فرزندان آموزش داد؟
عصر دیجیتال است. حتی اگر بچههایتان را داخل شیشه نگه دارید، باز راهی برای رسیدن به اینترنت و فضای مجازی پیدا میکنند. بچهها فرزند زمانهی خویشتن هستند و خیلی سخت میتوان آنها را از زمانهای که در آن هستند، دور کرد.
-
چگونه «نه» گفتن را به بچهها بیاموزیم؟
نگرانی از جایی شروع میشود که کودک باید بعد از کانون خانواده وارد فضای بزرگتری به نام جامعه شود. جایی که کودک، غیراز مادر و پدر و خواهر و برادر و فامیل نزدیک، با افراد غریبه و کودکانی همسن یا بزرگتر از خود آشنا میشود. جایی که باید بهتنهایی کارهایش را انجام بدهد و مسئولیت کارهایش را بپذیرد.
-
روشهای مهمی که اعتماد به نفس کودکتان را بالا میبرد
«بچه است، نمیفهمد.» این جمله را شاید بارها و بارها از زبان بسیاری از پدر و مادرها شنیدهایم. خیلیها صبر میکنند تا فرزندشان به سن بلوغ برسد و بعد تازه میخواهند فکری برای تربیت فرزندشان کنند، درحالیکه بسیاری از گرفتاریهای افراد در سنین نوجوانی و حتی در سنین بالا، ریشه در دوران کودکی افراد دارد.
-
اگر دختر دارید، با این اصول پدری کنید
«مردی که وقتی به خانه وارد میشود، خندهها میخشکد و با صدای قدمهایش، همهجا ساکت میشود.» «مردی که صبح تا شب، برای رفاه خانوادهاش به قول خودش جان میکند و آخر شب، جیبهای پرپولش را به آنها هدیه میکند.»
-
آرزو زرنوشه، روان شناس، تجارب نامطلوب دوران کودکی را بررسی میکند
احساس درماندگی از مواجه شدن با مشکلات تکراری | چرا مدام اشتباهات خود را تکرار میکنیم و چگونه میتوان این روند را متوقف کرد؟
همه ما بعضی اوقات احساس درماندگی میکنیم و نمیتوانیم کاری برای کمک به خود انجام دهیم. اما تلاش ما بیهوده به نظر میرسد. چون نمیتوانیم علت اصلی بروز چنین مشکلاتی را پیدا و آنها را حل کنیم. بنابراین نیاز به شناخت، آگاهی و درمان تخصصی داریم.