تهران قدیم
-
عکس | تصادف یک پیکان با ژیان در تهران | علاقه زیاد مردم برای گرفتن عکس یادگاری با تصادف خونین!
«تصادف خودروها» پدیده هرروزه و عادی در تهران و سایر شهرهای ایران، روزگاری پدیده عجیب و شگفت انگیزی بود که مردم برای دیدن آن ساعتها در خیابان میماندند.
-
تحول لات شهرری بعد از همنشینی با آیتالله فیروزآبادی | حسین ارباب برای ساخت مسجد نوچههایش را به خط کرد
حسین ارباب یکی از لاتهای مشهور شهرری بود که تحت تاثیر آیتالله سیدرضا فیروزآبادی زندگیاش دگرگون شد و در رکاب آیتالله فیروزآبادی در ساخت مسجد و مدرسه خیریه مشارکت کرد.
-
تصویری از میدان قدیمی تهران که نام زنانه داشت
میدانهای تهران بخش مهمی از هویت شهر هستند تا جایی که مردم برای آدرس دادن به یکدیگر ابتدا نام نزدیکترین میدان را میگویند یا خاطرات جمعی از یک حادثه بزرگ مانند انقلابها حول محور میدان ها میچرخد.
-
لات معروف شهرری چگونه محافظ شهید بهشتی شد؟
عابدینسیاه، یکی از لاتهای معروف شهرری بود که در یک بازه زمانی نسبتاً کوتاه به لحاظ رفتاری و اخلاقی متحول میشود و بهعنوان فردی انقلابی به حلقه یاران و افراد مورد اعتماد شهید بهشتی میپیوندد.
-
چگونه لات دروازه غار پدر بچههای یتیم شد؟ | حکایت اکبر جیگرکی و شیخ رجبعلی خیاط
درباره سلوک شیخ رجبعلی خیاط روایتهای بسیاری منتشر شده و داستان تاثیرگذاری او در زندگی لات مشهور دروازه غار یکی از همین روایتهای خواندنی است.
-
حقایقی درباره گندهلاتهای تهران
تاریخ تهران پر از عجایبه. اینکه 200 سال پیش، گروهی از قلدرا و غارتگرا و مطربا، در چارراه سیروس، مسجدی میسازن به اسم طالانچی یا چالانچی، و دستهجمعی از کردار گذشتهشون توبه میکنن، یکی از عجایب شهر ماست.
-
مشهورترین کتابخانهدارهای تهران چه کسانی بودند؟
در دورهای که اینترنت و انتقال اطلاعات چنین سرعت نگرفته بود، محققان و پژوهشگران برای تکمیل پروژههای تحقیقاتی به منابع مکتوب و کتابهای قدیمی یا نسخههای خطی رجوع میکردند و این گونه بود که بعد از مدتی صاحب کتابخانههای پر و پیمانی میشدند.
-
عکس | وقتی تجریش یک روستای دور افتاده بود
تجریش که امروزه به عنوان یکی از نقاط شمال شهر تهران میشود و خانهها و زمینهای گرانقیمت را در خود جای داده است، در روزگاری یک روستای کوچک در اطراف تهران بود.
-
نخستین بانوی کتابدار تهران و احیای کتابخانه ملی | پوری سلطانی چگونه «مادر کتابداری» شد؟
داستان زندگی نخستین بانوی کتابدار تهران پر از فراز و نشیبهای خواندنی است. «پوراندخت سلطانی» بانویی است که برای نخستین بار شیوههای نوین کتابداری را در تهران رواج داد و با شیوههای منحصربهفرد در شکلگیری تشکیلات کتابخانه ملی ایران نقش پررنگی ایفا کرد.
-
معروفترین جای پایتخت برای اهدای کتاب
سنت وقف کتاب از دوره قاجار در تهران رواج پیدا کرد. در آن دوره تاریخی که هنوز قرائتخانههای زیادی در تهران تأسیس نشده بود، مردم برای مطالعه به سکوت و آرامش صحن مساجد پناه میبردند و از همان موقع ایده ساخت کتابخانه در مساجد تهران شکل گرفت.
-
تصویر جالب از اولین ایستگاه اتوبوس تهران و خطوط اتوبوسرانی در سال ۱۳۳۲
به دنبال شکایات فراوان شهروندان تهرانی نسبت به کمبود اتوبوس و تعلل در جابه جایی اتوبوس در بسیاری از مسیرها، شهربانی پایتخت مسیرهای اتوبوسرانی تهران را در سال ۱۳۳۲ اعلام کرد.
-
پرونده ویژه گردشگری کتاب-۳
صاحبان قلم در کدام انتشاراتیها و کتابفروشیها دور هم جمع میشدند؟| پاتوقهای اهالی کتاب کجا بود؟
شاید این سالها انتشاراتیها و کتابفروشیها کمتر میعادگاه اهالی کتاب و مردان و زنان قلم بهدست باشد اما در روزگاری نه چندان دور در همین پایتخت، نویسندگان و خوانندگان آثارشان در این مکانها به هم میرسیدند و درباره محتوای اثر، گفتوگوی دوجانبه داشتند.
-
پرونده ویژه گردشگری کتاب-۲
مدرسه ملکالشعرای بهار و دهخدا اینجاست | کتابداری پروین اعتصامی در عمارت قجری
باغ نگارستان، از بناهای هنری-تاریخی به جامانده از دوره قاجار است که رد پای اهالی فرهنگ و هنری مثل پروین اعتصامی و علیاکبر دهخدا و برخی از وقایع و رخدادهای تاریخ معاصر در آن به جا مانده است.
-
در شانزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری مطرح شد
ماجراهای شنیدنی تولد کتاب در طهران | کتابهای متری و کیلویی کجا فروخته میشد؟
شانزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری باعنوان کتاب در پیشخوان تاریخ پایتخت برگزار شد.
-
عجیبترین کتابخانه پایتخت کجاست؟ | کتابخوانی در سکوت مطلق سالن سلاخخانه!
کشتارگاه قدیمی تهران سالنهای متعددی داشت که یکی پس از دیگری تخریب شدند، اما یکی از سالنها مرمت و بازسازی شد و بهعنوان کتابخانه فرهنگسرای بهمن مورد استفاده عموم قرار گرفت.
-
عاقبت کاباره بدنام پایتخت چه شد؟
کابارهها در دوره پهلوی و ابتدای کارشان عشرتکده افراد متمول بودند، اما چیزی نگذشت که به پاتوق سیاسیون مبدل شدند و بسیاری از تصمیمات ریز و درشت ممکلت در همین مکانها گرفته میشد.
-
وقتی دورهگردها کتاب نفیس میفروختند!
حالا که هفته کتاب داره شروع میشه، خوبه به تهرون قدیم سرکی بکشیمو سراغی از کتاب بگیریم! در تهران قدیم مطلقا از کتابای امروزی خبری نبود و تا دوره قاجار اصلا شغلی به اسم کتابفروش نداشتیم.
-
ماجرای خواندنی تغییر کاربریهای باغ کتاب تهران
سال ۱۳۹۶ بود که باغ کتاب به عنوان بزرگترین فروشگاه کتاب در اراضی عباسآباد افتتاح شد اما کمتر کسی میداند که این مکان تاکنون سه بار تغییر کاربری داده است.
-
حکایت راهاندازی نخستین چاپخانه پایتخت با دستور شاه | چاپ کتاب از تبریز تا تهران
وقتی خبر چاپ نسخهای از گلستان سعدی در تبریز به دربار قاجار رسید، فتحعلیشاه به زینالعابدین دستور داد به تهران بیاید و برای راهاندازی نخستین چاپخانه تهران با معتمدالدوله که از افراد مورد وثوق دربار بود، شریک شود.
-
آخرین وضعیت ساخت عمارت بلدیه تهران | از خرید تجهیزات داخلی تا افتتاح در تابستان ۱۴۰۳
معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران درباره آخرین وضعیت عمارت بلدیه که در میدان امام خمینی (ره) در خال ساخت است، توضیحاتی ارائه کرد.
-
تصویر جالب پیرزن و پیرمرد در تونل وحشت اولین شهربازی تهران | از خجالت پیرزن تا ترس پیرمرد
طی روایت چند منبع تاریخی، لوناپارک جزو اولین شهربازیهای تهران است که شامل ترن هوایی، تونل وحشت، چرخ و فلک و دریاچه قایقرانی و اسکیروی آب بوده که الان به پارک ارم مشهور است. در تصویر زیر پیرمرد و پیرزنی را میبینید که وارد تونل وحشت شدهاند.
-
پرونده تهران گردی به وقت قاجار-۱۵
۱۳۰ سال با حسینیه آقا سیدهاشم
در قلب پایتخت حسینیه آقاسیدهاشم، به عنوان یکی ازقدیمیترین حسینیههای شهر تهران وجود دارد که باقرآن وکتابهای سنگی و تابلوهای نقاشی منقش به واقعه عاشورابعد از بیش از ۱۳۰سال همچنان سرپاست تانماد ارادت پایتختنشینان به ائمه(ع) باشد؛ عشقی که با شروع عزاداریهای ماه محرم به اوج خود میرسد.
-
ساخت بوستان روی ویرانههای هرندی
شکلگیری گودهای مشهور جنوب پایتخت و نابودی تدریجی ها از جکایت های خواندنی تهران قدیم است. گودهای عرب ها، حاج ماشاالله و هرندی در محدوده دروازه غار که این روزها هیچ اثری از آنها باقی نمانده در سال های قبل از انقلاب محلی برای بروز انواع آسیب های اجتماعی هم بود.
-
پرونده تهران گردی به وقت قاجار-۱۲
خانه «مهربان» اینجاست! | کنیز قاجار کجا صندوق دار شد؟
تهران پر است از خانهها و عمارتهای تاریخی که خیلیهایشان با گذر زمان هویت خود را حفظ کرده و حکایتهای تلخ و شیرینی از ساکنان خانه و اهالی تهران قدیم برای بازدیدکنندگان روایت میکنند.
-
ستارههای فوتبال تهران اینجا معروف شدند | باغ کلاغی چگونه بیمارستان شد؟
محدوده خیابان شهید مدنی و محله نظامآباد در سالهای قبل از پیروزی انقلاب، مملو از تپه ماهور و زمینهای بایر بود. در تصاویر به جا مانده از آن سالها، میدان امام حسین(ع) فعلی که تپه خاکی بود و بیابان بالادست میدان هم حکایتهای جالبی داشت.
-
تولد یکی از بدنامترین کابارههای قبل از انقلاب
بعد از ساخت بیمارستان تخصصی فارابی هیچ بیماری برای جراحیهای مهم چشم به خارج نرفت و خاطرات روزهای تاریک کاباره شکوفهنو از ذهن تهراننشینها محو شد. اگر میخواهید درباره نمونههای دیگهای از این اقدامات در پایتخت خبردار شید، سراغ این شماره همشهری محله بیاید.
-
از طهران تا تهران | نمایشگاه عکس روایت طهران قدیم
نمایشگاه عکس نوشت روایت طهران قدیم در ایوان انتظار ایستگاه مترو میدان ولیعصر(عج) که تا ۱۶آبان از ساعت ۱۰ تا ۱۷ برقرار است، از سوی مؤسسه همشهری با همکاری ستاد گردشگری شهر تهران و متروی تهران برپا شده است.| عکاس: محسن صیادی
-
پرونده تهران گردی به وقت قاجار|۹
خانه ملکه ایران اینجاست!
معمولا کمتر کسی نام خانه «انیس الدوله» را شنیده است. این عمارت ۱۷۰ ساله که در حال حاضر محل اتحادیه گوشت گوسفندی است، سالها محل زندگی انیسالدوله سوگلی ناصرالدین شاه بوده و در نمای آن از شکوه و جلال عمارتهای قجری خبری نیست.
-
سفر به گذشته پایتخت در نمایشگاه عکس نوشت تهران قدیم
تصویر ذهنی ما آدمهای نسل جدید از تهران قدیم، خلاصه میشود در تصاویر و فیلمهایی که از پایتخت در سالهای گذشته تهیه شده و ما امروز آنها را میبینیم.
-
در جستجوی ردپای نخستین مجله ورزشی پایتخت
تاریخنگاران ورزشی معتقدند که ورزش از سال ۱۲۸۰ شمسی در ایران به خصوص در تهران پا گرفته و اگر این تاریخ را مبنا قرار بدهیم، فعالیت نخستین مجله های ورزشی ۲ دهه بعد از رواج ورزش در پایتخت شروع شده است.