تهران قدیم
-
شباهت دو بنای تاریخی در تهران و اصفهان | یادگار حاج رجبعلی با حجرههای شگفتانگیز
مسجد حاج رجبعلی از بناهای به جا مانده از دوره قاجار است که در سالهای ابتدایی مدرسه هم داشته اما با گذشت زمان تخریب شده و به جای آن بنای تجاری ساختهاند.
-
روایت نصرالله حدادی از نام «گوگَل» که برخی محله های تهران به این نام است
جست و جو در «گوگَل»های تهران
نامگذاری محلههای قدیمی توسط اهالی هر محله در تهران قدیم و شمیران حکایتهایی خواندنی دارد که میتواند ما را با شغل و کسبوکار مردمانی که در آن محل زندگی میکردهاند، آشنا کند.
-
حوزه علمیهای که دانشگاه هنرهای زیبا شد
ماجرای ساخت مدرسه و مسجد خان مروی در دل بازار تهران قصه جالبی دارد. این مدرسه و مسجد از جمله اماکنی بود که ساخت آن تا سالها بعد از مرگ واقفش در زمان تولیت حاج «میرزا مسیح استرآبادی» ادامه داشت.
-
تغییرات جدید در میدان سپاه | جزییات زیرگذر شدن این میدان
پروژه زیرگذر میدان سپاه در منطقه ۷ تهران تا اوایل اسفند ماه با هدف روانسازی بار ترافیکی این میدان در اجرا می شود و طبق برنامه ظرف مدت ۹ ماه به اتمام خواهد رسید.
-
کشف ناگهانی یک حمام و سرویس بهداشتی زیر خیابان کارگر | فیلم
صبح امروز پس از فرونشست زمین در خیابان کارگر تهران یک حمام عمومی قدیمی کشف شد. در ادامه با تماشای این گزارش با جزئیات ماجرا آشنا میشوید.
-
منطقهای معروف در پایتخت ؛ از باغی سرسبز تا محله ای لوکس و مدرن | تصاویر الهیه تهران از گذشته تا امروز | تصاویر
الهیه تهران، یکی از معروف ترین و گران ترین محله های تهران است که به دلیل برج های لوکس و ساختمان های مدرن خود شناخته می شود. اما این محله در گذشته چه شکلی بوده است؟
-
حکایت ۳۰ سال امام جماعتی مسجد هرندی | «او حجت مسلمانی ما بود»
مرحوم حجتالاسلام علیاصغر هرندی امام جماعت مسجد هرندی، از خیرین و افراد تاثیرگذار در محله هرندی بود که ۳۰ سال امامت مسجد را برعهده داشت. پدرش حاج علیاکبر هرندی، در سالهای ۱۲۸۳ تا ۱۲۸۵ شمسی از روستایی از توابع اصفهان به نام هرند برای کسب و کار به تهران مهاجرت میکند و مشغول کارگری میشود.
-
سرنوشت متفاوت خانه لوطی معروف حسین رمضون یخی
خانه قدیمی و رنگ و رو رفته رمضان یخی در دل محله هرندی تا نیم قرن قبل محل رفت و آمد لوطیهای معروف پایتخت بود، اما این روزها به پناهگاه کودکان کار تبدیل شده است.
-
فیلم | طهرونیهای خوش خوراک | راز غذاهایی عجیب و غریب پایتختنشینان چیست؟
فکرش را می کردید در این تهرون که این روزها پر از فست و فود و انواع غذای فرنگی است روزگاری غذاهای پر خاصیتی با مواد اولیه در دسترس پخته میشد.
-
حکایت بانویی که در محله هرندی مسجد ساخت
۴۸ سال قبل، وقتی شیخ رجبعلی در مغازه خیاطی جمع و جورش و فارغ از هیاهوی توسعه ناگهانی تهران دغدغه سر به راه کردن لاتهای محله دروازه غار را داشت، کمی آنطرفتر اهالی محله در تکاپوی ساخت مسجدی بودند که پاسخگوی نیازهای معنویشان باشد.
-
نام دروازه غار از کجا آمده است؟
محله دروازهغار در جنوب غربی تهران، محلهای با پیشینه تاریخی است. در ارتباط با وجه تسمیه این محله چندین نظر وجود دارد که برخی از آنها بیش از اینکه برخاسته از مبانی تاریخی باشند، برگرفته از شایعات فضای مجازیاند.
-
تنها بانوی تهرانی که خادم مسجد شد
زهرا نعمتی شاید تنها بانوی تهرانی باشد که از سال ۱۳۷۷ به عنوان خادم، در یکی از مساجد محله هرندی فعالیت کرد.
-
طراح پفک نمکی و آدامس شیک کیست؟
شهروندان ارمنیتبار، اگر چه حدود ٢٧٠ سال پیش به میل خود به ایران نیامدند اما بعد از مهاجرت جذب جامعه جدید و چنان با مردمانش مانوس شدند که در همه حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و... توانستند منشا اثر و صاحب نام شوند.
-
رازهای خانه شیخ رجبعلی خیاط | درخواست شیخ در خواب نوهاش چه بود؟
خانه بزرگ و قدیمی شیخ رجبعلی خیاط در محله هرندی و پشت بازار مولوی از اواخر دهه ۶۰ به حسینیه تبدیل شد. ماجرا از خواب نوه شیخ شروع شد و با ورود خیران محلی به میدان رنگ واقعیت به خودش گرفت.
-
عکس | شگفتی مردم تهران از افتتاح یک زیرگذر
میدان امام حسین(ع) تا اوایل دهه ۵۰ هیچ زیرگذری نداشت و بعدها به دلیل افزایش عبور خودروها از این محدوده، مسئولان وقت دستور احداث یک زیرگذر صادر کردند که با استقبال عجیب تهرانیها در اولین روز افتتاح همراه شد.
-
سرگذشت خواندنی یک امام جماعت محبوب | ساخت مسجد کوچیکه با روضهخوانی
ساخت یکی از کوچکترین مساجد تهران که در دل محله هرندی واقع شده حکایتی خواندنی دارد. مسجد شوشتری که تا چند دهه با نام مسجد کوچیکه شناخته میشد پیشینهای ۸۰ساله دارد و یادگار یکی از مردان عابد و زاهد این محله است.
-
روزی که تهران سردترین شهر ایران شد | تصاویر
سرما و برف در پایتخت ایران نیم قرن پیش، زمستان متفاوتی برای تهرانیها رقم زده بود.
-
داستان درمانگاهی که ارامنه در فیشرآباد ساختند
با کوچ بخش قابل توجهی از جمعیت ارامنه به شرق تهران، درمانگاه خیریه ارامنه هم به محله پرجمعیت زرکش و نارمک فعلی انتقال پیدا کرد و درمانگاه جدید به نام آودیسیان دست بر قضا با استقبال عموم اهالی این محله مواجه شد.
-
داستان تاسیس نخستین مدرسه ارامنه | هایگازیان فقط با یک کلاس ابتدایی شروع به کار کرد
ماجرای تاسیس نخستین مدرسه ارامنه در تهران به دوره قاجار و عصر ناصری برمیگردد. بعد از تاسیس «انجمن دانشدوستان تهران» طرح ساخت مدرسهای به نام هایگازیان در دستور کار این انجمن قرار گرفت و این گونه بود که ماموریت ساخت نخستین مدرسه ارامنه در تهران کلید خورد.
-
رد پای ارمنیها در تغییر چهره ناگهانی تهران
تاثیر ارامنه بر شکلگیری بناهای مدرن در تهران و تغییر چهره پایتخت در دوره پهلوی اول موضوعی است که در همه منابع مکتوب تاریخی به آن اشاره شده و تهرانشناس ها روی آن صحه گذاشتهاند.
-
دومین روزنامه قدیمی تهران را بشناسید | آلیک ۹۳ساله؛ میراث فرهنگی ارزشمند
ارامنه تهران در بسیاری از موارد پیشگام بوده اند و در عرصه مطبوعات هم با تاسیس روزنامه «آلیک» که به اتفاق روزنامه اطلاعات به عنوان یکی از قدیمیترین روزنامههای زنده ایران شناخته می شود، نام خود را در تاریخ مطبوعات ایران ثبت کردهاند.
-
پایان خوب یک باغ قجری مخروبه که پاتوق معتادان شده بود | افتتاح فاز دوم باغ کیهانی در دهه فجر
شهردار منطقه ۱۲ از تبدیل یک ملک تاریخی در این منطقه به یک بوستان عمومی خبر داد و گفت: فاز دوم این بوستان تا دهه فجر افتتاح میشود.
-
عکس زیرخاکی از حضور مهندس مهدی بازرگان در متروی تهران
ساخت مترو در تهران به دهه ۵۰ شمسی بر میگردد، این پروژه آنقدر مهم بود که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز، جزو الویتهای اولیه شهرداری تهران بود.
-
چگونه نرخ سود بازاری معروف الگوی بازاریان شد؟
طبق سنتی که در بازار تهران حاکم است، تاجرها کالای خریداری شده را با با سود معقولی به فروش میرسانند اما یکی از بازاریهای خوشنام تهران شیوهای جالب و منحصر به فرد در کسب و کار داشته است.
-
ماجرای آخرین سفر تاجر خوشنام تهرانی | راز ماندگاری در بازار
احد عظیمزاده، تاجر مشهور فرش از خصوصیات رفتاری رفیق قدیمیاش حاج احمد کریمی اصفهانی در بازار تهران میگوید و خاطرهای درباره آخرین سفرش با او نقل میکند.
-
عکسی زیر خاکی از تهران قدیم |۲۰ نفر معطل چانه گرم یک نفر
ایرانیها از پدیده «صف» گریزانند. صف نان، صف نفت، صف اتوبوس و.... صفهایی که در گذشته و حتی همین حالا، آدم را کلافه و عصبانی میکند. حالا درست است که خیلی صفها به واسطه پیشرفت تکنولوژی برچیده شدهاند اما گونههای دیگری از آن جایگزین شده است. مثل صف طولانی اینترنتی پیش ثبتنام خودرو!
-
چه کسی آب روی آتش بازار ریخت؟
تاجر قدیمی تهران و دبیرکل جامعه اسلامی اصناف و بازار برای انتقال مشکلات جامعه و خواستههای مردم به مسئولان کشور راهکار ساده و در عین حال مؤثری داشت. قریب به اتفاق دوستان قدیمی حاج احمد کریمی اصفهانی معتقدند او در کارش جدی بود و در ایجاد نظم و برقراری قانون در بازار با کسی شوخی نداشت.
-
راز همنشینی تاجر معروف با مردم کوچه و بازار
از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی، بزرگان بازار تهران همواره حلقه اتصال بین مردم و مسئولان بودهاند و حاج احمد کریمی اصفهانی در این ماجرا نقش اصلی را برعهده داشت.
-
داستان جالب یک ضربالمثل | ماجرای «آش نخورده و دهان سوخته» چیست؟
هر یک از ضربالمثل شیرین و پندآموز فارسی، حکایت و داستانی دارد که شنیدن آن به جذابیت مثل می افزاید و ماندگاری آن در ذهن شنونده یا خواننده را دوچندان می کند. اما بشنوید داستان ضرب المثل« آش نخورده و دهان سوخته» را که جالب و شیرین است.
-
شورش بزرگ گندهلات نامدار تهران
قصههای شنیدنی محلههای تهران در نهمین قسمت، روایتگر شورش بزرگی است که گندهلات نامدار تهران علیه حکومت به راه انداخت.