البته این اقدام مغایر با قانون، همچنان از طریق طرح شکایت در دیوان عدالت اداری قابل پیگیری است و افرادی که طی سنوات گذشته پرداختهایی در این زمینه داشتهاند میتوانند نسبت به پیگیری حقوق قانونی خود اقدام کنند.
اما با آغاز ثبتنام ترمهای تابستانی و پس از آن ثبتنام ترمجدید، باید بدانیم در برنامه پنجم توسعه و قانون بودجه سال90 چه تمهیداتی برای ایثارگران پیشبینی شده و در هنگام ثبتنام چگونه رفتار کنیم. در بند(ک) ماده(20) برنامه پنجم توسعه چنین آمده است:
«شهریه دانشجویان جانباز 25درصد و بالاتر و فرزندان آنان، فرزندان شاهد، آزادگان و فرزندان آنان و دانشجویان تحت پوشش کمیته امداد امامخمینی(ره) و سازمان بهزیستی از محل اعتبارات ردیف مستقل معاونت تامین میشود.»
منظور از معاونت، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور است که برابر قانون مکلف به تامین بودجه لازم برای این منظور شده است. لذا این معاونت باید پیشبینیهای لازم را در این زمینه اعمال کند و از سرگردانی ایثارگران بههنگام ثبتنام جلوگیری کند و بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز نظارت و پیگیری لازم را در این زمینه داشته باشد. قانون بودجه سال(90)، برای ماموران دستگاهها در قالب بند(113) بیان داشتهاست:«تحصیل ایثارگران و مشمولان بند(ک) ماده(20) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه و حافظان کل قرآن در دانشگاهها و مراکز آموزشی عالی و موسسات پژوهشی اعم از دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی دولتی رایگان است. هزینههای مربوط به مراکز آموزشی و پژوهشی غیردولتی نیز از طریق دستگاههای ذیربط اعم از بنیاد شهید و امورایثارگران و سازمان بهزیستی و کمیته امداد امامخمینی(ره) و سازمان اوقاف و امورخیریه و مبادله موافقتنامه با معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهور در ابتدای هر نیمسال تحصیلی پرداخت میشود.»
علاوه بر بند(113) قانون بودجه، در ذیل جدول شماره(7) موضوع خلاصه بودجه دستگاههای اجرایی در سال90 چنین آمده است:
«در سال تحصیلی 1390 مشمولین بند(ک) ماده(20) قانون برنامه پنجم توسعه در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی اعم از دولتی و غیردولتی رایگان و برعهده دانشگاه و موسسه آموزش عالی محل تحصیل آنان میباشد. در بند(122) قانون بودجه سال90، دستگاههای اجرایی و دارندگان ردیف مکلفند نسبت به اجرای کلیه احکام مربوط به خانواده شهدا، ایثارگران و خانواده آنان که در برنامه پنجساله پنجم توسعه به آن تصریح شده است، اقدام نمایند.»
باتوجه به تاکیدات مکرر قانونگذار، هیچ بهانهای برای مجریان باقی نمیماند، مگر اینکه قانون را به طور کامل و دقیق اجرا کنند. اگر تا به حال این قانون در برنامههای سوم و چهارم ناقص اجرا شده است، بیان شفاف مقنن جای هیچگونه تردیدی را باقی نمیگذارد که این قانون باید به طور کامل اجرا شود. بنابراین:
الف- دستگاههای اجرایی از قبیل بنیادشهید و امورایثارگران، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی که در قوانین برای هرکدام مسئولیتهای پیشبینی شده است، مکلفند تا قبل از شروع ترمهای تابستانی و آغاز سال تحصیلی جدید اقدامات لازم را انجام دهند.
ب- ایثارگران مشمول بند(ک) ماده(20) قانون پنجساله پنجم توسعه، حسب قانون هیچ تعهدی مبنی بر پرداخت شهریه یا بخشی از آن را به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی ندارند و این مراکز نمیتوانند ایثارگران را به انحای مختلف وادار به پرداخت شهریه کنند، بدیهی است در صورت تخلف مراکز دانشگاهی این موضوع قابل پیگیری خواهد بود.
ج- دستگاههای نظارتی و قانونی مانند دیوان محاسبات و بازرسی کل کشور رسیدگی به موارد انحراف از قانون و بودجه کشور را برعهده دارند. بدیهی است نظارت دقیق آنان در اجرای کامل قانون راهگشا خواهد بود.
شرایط ثبتنام ایثارگران در انتخابات مجلس
تمامی ایثارگرانی که حسب قانون از تسهیلات یک مقطع تحصیلی بالاتر برخوردارند و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی یا معادل کارشناسی مورد قبول مراجع ذیصلاح باشند میتوانند در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی شرکت کرده و ثبتنام کنند. به همین منظور جانبازان با هر درصد، آزادگان و فرزندان شهدا با داشتن مدرک تحصیلی لیسانس میتوانند نامزد شرکت در انتخابات مجلس نهم شوند. در پنجم تیرماه روزنامه ایران در صفحه2 از قول رئیسبنیاد شهید و امورایثارگران به اشتباه این امتیاز را فقط برای جانبازان 50درصد به بالا اعلام کرده بود. البته این اشتباه با اعلام رسمی بنیاد، اصلاح شد.