به گزارش گروه اقتصادی روزنامه همشهری، آنها نقش ایران بر این بازار را مهمترین برگ برنده ایران در مناقشه هسته ای با غرب خوانده اند.
نیویورک تایمز معتقد است: توقف صادرات نفت ایران شوک بسیار شدیدی به بازارهای جهانی وارد میکند و توقف صادرات نفت ایران حتی در کوتاه مدت ضربه روانی بسیار شدیدی به بازار جهانی وارد خواهد کرد.
هر چند که دلایل فراوانی را می توان برای رشد بی سابقه بهای نفت برشمرد، اما تحلیلگران نفتی معتقدند، «عامل ترس و نگرانی» از کمبود احتمالی در عرضه نفت یکی از دلایل مهم به شمار می آید.
نیویورک تایمز می افزاید: هر اقدامی که از جانب ایران برای محروم کردن کشور از درآمدهای نفتی صورت گیرد، به لحاظ سیاسی عواقب سختی برای دولت در پی خواهد داشت. با این حال حتی یک توقف کوتاه مدت صادرات نفتی از سوی ایران نیز ضربه روانی شدیدی به بازار جهانی وارد خواهد کرد و رهبران ایرانی ممکن است اینگونه نتیجه گرفته باشند که آسیب های اقتصادی به اروپا و آمریکا، منافعی برای کشور به دنبال خواهد داشت.
به نوشته نیویورک تایمز، روسیه، چین و برخی رهبران اروپایی از این نگرانند که ایران در پاسخ به تهدیدهای آمریکا حتی به صورت موقت، تهدیدهای بالقوه خود را مبنی بر توقف صدور نفت عملی کند.
روزنامه نیویورک تایمز به قدرت تاثیرگذاری ایران بر بازار نفت اشاره کرده و در ادامه نوشته است: با افزایش قیمت نفت از 27 دلار در آغاز جنگ عراق به حدود 65 دلار در فصل بهار و همچنین افزایش این رقم به 75 دلار در اثر تنش ها بر سر برنامه هسته ای ایران و تداوم درگیری ها در لبنان، قدرت ایران برای رد تهدیدات غرب نیز افزایش یافته است.
روزنامه هوستون کرانیکل نیز نفت را برگ برنده ایران در پرونده هسته ای می داند و می نویسد: کشورهای غربی نگرانند که مبادا ایران زمانی «کارت نفت» خود را رو کند.
در حالی که مذاکرات کشورهای غربی با ایران بر سر پرونده هسته ای این کشور همچنان بدون نتیجه خاصی ادامه دارد، بازار پرنوسان انرژی، ترس این کشورها را نسبت به استفاده ایران از قدرت نفتی اش نگران ساخته است.
این گزارش می افزاید: تحلیلگران نگرانند که مبادا روزی ایران خشمگین شود و صادرات نفت خود را قطع کند و یا تنگه هرمز را بر نفت کش ها تنگ سازد. بر اساس این گزارش، تا زمانی که بازارهای جهانی نفت دچار تنگنا و نوسانات شدید هستند، تهران نسبت به درآمدهای بالای نفتی خود مطمئن خواهد بود و در مقابل، کشورهای مصرف کننده نسبت به قطع صادرات نفت ایران، نگران خواهند بود. به گفته تحلیلگران بازار نفت، 15 دلار از سطح کنونی قیمت نفت در اثر تنش هسته ای ایران به وجود آمده است.
ایران حدود 2.4 میلیون بشکه در روز نفت صادر می کند و انتظار می رود درآمد نفتی این کشور امسال به 50 میلیارد دلار افزایش یابد. هوستون کرانیکل می افزاید: ایران فقط 3 درصد نفت صادراتی جهان را تامین می کند اما افزایش روزافزون تقاضای نفت به علت رشد بالای اقتصادی چین، هند و خود آمریکا، تقاضا برای نفت کشوری چون ایران را افزایش داده است.
این گزارش می افزاید: ایران همچنین تنگه حیاتی هرمز را در اختیار دارد. روزانه 15 میلیون بشکه معادل یک پنجم کل نفت تولیدی جهان از تنگه هرمز عبور می کند.