به گزارش همشهری آنلاین، همه ما در زندگی فرد عزیزی داریم که انگیزه انجام دادن کار یا چیز خوبی را در ما به وجود آورده است، مثلا انگیزه آشپزی کردن و همواره آن فرد را با بوییدن عطر خوش یا طعم خاص یک غذا به یاد آوردهایم؛ طعم غذایی که ممکن است نسلهای متعددی را پشت سر گذاشته باشد تا به ما برسد.
در خاطره بسیاری از ما که در فرهنگِ خانواده محور ایران، جایی که در کنار پدر بزرگ و مادر بزرگ خود بزرگ شدهایم و اغلب نزدیک آنها بودهایم نقش بسته است. تصویر مادربزرگ، به عنوان فرماندار آشپزخانه برای ما ایرانی ها یک نوستالژی مشترک است.
قدیمیها عقیده داشتند هر فصلی غذای خودش را دارد! یعنی بسته به مواد خوراکی مثل سبزیجات و میوههای رسیده آن فصل تنوع غذایی هم تغییر میکند. یکی از این غذاها که درست کردن آن خیلی بستگی به فصل و آب و هوا دارد آبدوغخیار است که غیر ایرانیها آن را «سوپ سرد ایرانی با سبزیجات معطر» مینامند.
آبدوغخیار به عنوان یک غذای محبوب در فصل گرما، یکی از سالمترین غذاهاست که میتواند فیبر، ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز شما را تامین کند. نعناع و ریحان در آن ضد نفخ و ضد سوزش معده هستند. ترخون آن معطر و اشتهاآور است، خیار موجود در آن دارای ویتامین C است و عطش را فرو مینشاند. ماست و دوغ که از مواد اصلی هستند، حاوی کلسیم و پروتئین هستند. کشمش و گردو در این غذا نیز سرشار از پتاسیم هستند.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه شامی پوک گیلانی | با این خوراک لذیذ به رشت سفر کنید
این ۱۰ نوشیدنی را هیچوقت نخورید
قبل از رفتن به رستوران یا کافه این مطلب را بخوانید
اگر فشارخون بالا یا طبع گرمی دارید، حتما از ماست کمچرب یا دوغ به جای ماست استفاده کنید.
► شیوه اول
- مواد لازم برای تهیه آبدوغخیار
ماست کمچرب؛ ۲۰۰ گرم
دوغ؛ نیم لیتر
خیار؛ ۲ عدد (خرد شده با پوست)
کشمش؛ ۱۰۰ گرم
گردو (خرد شده)؛ ۱۰۰ گرم
سبزی معطر (نعناع و پونه خشک)؛ ۲ قاشق غذاخوری
گل محمدی خشک به مقدار لازم
آب به مقدار لازم
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه چیزکیک یخچالی | بدون فر کیک بپزیم
طرز تهیه خورش نخودفرنگی و بادمجان | خوراکی ضد فشارخون و تنگینفس
طرز تهیه دلمه برگ مو | پیچیدن دلمه به سادهترین روش
- طرز تهیه
► مرحله اول
ماست کمچرب را کاملا هم بزنید تا یکدست شود. در صورت تمایل به آن خامه اضافه کنید. آب را به ماست اضافه کنید و آرام هم بزنید.
► مرحله دوم
گردو را خرد کنید و همراه کشمش، نمک و فلفل به دوغ اضافه کنید. (میتوانید به جای ماست از دوغهای آماده طعمدار یا کفیر استفاده کنید.)
► مرحله سوم
خیار را نگینی خرد کنید و همراه سبزی و گل محمدی به بقیه مواد اضافه کنید.
► مرحله چهارم
اضافه کردن سبزی خوردن تازه و خرد شده به این غذا آن را خوشمزه میکند. میتوانید به آبدوغخیار پیاز و کمی یخ هم اضافه کنید تا در روزهای گرم تابستانی روحتان را جلا دهد.
► شیوه دوم
- مواد لازم برای تهیه آبدوغخیار
شیر: یک پیمانه
خامه: نصف پیمانه
تربچه خرد شده: ۴ الی ۵ عدد
گردوی خرد شده نگینی: ۱۰ الی ۱۲ عدد کامل
سیزی خشک معطر (نعناع، جعفری، ترخون، مرزه و ریحون): ۲ الی ۳ قاشق غذا خوری
خیار خرد شده نگینی: ۴ الی ۵ عدد
پیازچه خرد شده نگینی: ۲ عدد
نمک و فلفل: به میزان دلخواه
کشمش پلویی: یک پیمانه
ماست: ۴ پیمانه
دوغ ترش: یک لیتر
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه دسر ماست و شکلات | چرا این دسر برای دیابتیها مناسب است؟
طرز تهیه فالوده شیرازی | حالوهوای مغازههای پشت ارگ کریمخان را به خانه بیاورید
- طرز تهیه
► مرحله اول
در ظرف مناسبی شروع به مخلوط کردن مواد میکنیم. ابتدا ماست را به همراه خیارخرد شده باهم مخلوط میکنیم و هم میزنیم و بعد به ترتیب بقیه مواد را با هم مخلوط میکنیم و به همراه ماست و خیار کاملا هم میزنیم. فقط بهتر است پیازچه خرد شده را موقع سرو غذا مخلوط کنید.
► مرحله دوم
مخلوط آبدوغخیار را به مدت یک ساعت در بیرون یخچال نگه میداریم تا ترشتر و جا افتادهتر شود. اگر هنگام خوردن دوست داشتید خنکتر باشد میتوانید به مدت نیمساعت در داخل یخچال نگه دارید. بهتر است برای خنکیاش قالب یخ اضافه نکنید چون اگر زیاد بریزید ممکن است مزه آب پیدا کند.
► مرحله سوم
حتما هم برای خوردن آبدوغخیار از نان خشک استفاده کنید چون نان تازه داخل مواد خمیر میشود و طعم آن را خوشمزه نمیکند.
► مرحله چهارم
هنگام اضافه کردن نان خشک میتوانید پیازچههای خرد شده را هم اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه نان خشک و پیاز چه در مواد بماند و بعد میل کنید.
منابع: کتاب کاله - ایرنا
نظر شما