به گزارش همشهری آنلاین، میتوانیم با کمی صرف سلیقه و وقت، سفره افطار را رنگارنگ کنیم. به همین خاطر شاید بد نباشد با شیرینی بسیار معروف و خوشمزهای که یکی از محبوبترین شیرینیهای هند، پاکستان و بنگلادش است، آشنا شوید. این شیرینی را که بعضیها آن را دونات هندی نیز مینامند، طعمی شبیه بامیه آشنای خودمان دارد.
این دسر که «گلاب جامون» نامیده میشود، با لهجه هندی گولاب جامون تلفظ میشود در کشورهای حوزه کارائیب، سورینام و جامائیکا نیز شناخته شده است. در مورد نام این دسر نظریات متفاوتی وجود دارد، بعضیها معتقدند نام این دسر از کلمه فارسی گلاب و جامون که در زبان هندی نام یک نوع میوه است، گرفته شده. این میوه درختی به نام جمبو است.
جمبو نام درخت میوهدار و همیشه سبزی است که در جنوب ایران میروید. این درخت گرمسیری بومی کشورهای هند، سریلانکا، بنگلادش و اندونزی است. نام این درخت در ایران برگرفته از نام هندی آن است. امروزه درخت جمبو در بسیاری از کشورهای دیگر از جمله فیلیپین، میانمار، برزیل، جزایر و کشورهای آمریکای مرکزی، فلوریدای آمریکا و برخی کشورهای آفریقایی وجود دارد. میوه جمبو دارای انواع ویتامین و مواد معدنی است. گفته میشود، بخشهای مختلف گیاه ارزش دارویی دارند. حتی بعضیها معتقدند که هستههای جمبو در درمان و کنترل بیماری دیابت موثرند.
بعضی دیگر هم معتقدند که این شیرینی در اصل از یک نوع شیرینی که در کشور عربستان «لقمه القاضی» نامیده میشود، گرفته شده است. با همه اینها چیزی که به جرات در مورد این دسر خوشمزه میتوان گفت این است که همانطور که این شیرینی در کشور هند در مهمانیها و عروسیها مصرف میشود، به طور قطع مورد پسند اکثر روزهداران ایرانی هم قرار خواهد گرفت.
نکتهای که بد نیست بدانید این است که در دستور پخت اصلی این شیرینی از آرد سمولینا استفاده میشود. آرد سمولینا از گندم دوروم به دست میآید که گندمی سخت به رنگ شیشهای بوده و عمده مصرف آن در تولید ماکارونی است. این آرد به علت آزاد کردن تدریجی انرژی، خاصیت رژیمی دارد. این آرد سرشار از املاح معدنی و انواع ویتامین خصوصا ویتامینهای
گروه B است.
این آرد نه تنها برای تهیه ماکارونی استفاده میشود، بلکه با این محصول میتوان انواع مختلفی دسر از جمله دسرهای هندی و ترکی را هم تهیه کرد. آرد سمولینا همچنین برای تهیه کیک هم مناسب است. با این همه در صورت در دسترس نبودن این آرد میتوانید از آرد سفید معمولی استفاده کنید.
مواد لازم برای شربت
شکر: سه پیمانه
آب: یک و نیم پیمانه
گلاب: دو قاشق غذاخوری
هل: ۷ تا ۸ عدد
زعفران: یک قاشق غذاخوری
آبلیمو: یک قاشق غذاخوری
مواد لازم برای خمیر شیرینی
آرد سفید: نصف پیمانه
آرد سمولینا یا آرد سبوسدار: نصف پیمانه
شیر خشک: یک و نیم پیمانه
بکینگ پودر: یک قاشق مرباخوری
جوش شیرین: یک قاشق چایخوری
روغن مایع به میزان لازم
پسته و بادام به میزان دلخواه
کره: دو قاشق غذاخوری
شیر: یک یا یک و نیم پیمانه
این دسر که «گلاب جامون» نامیده میشود، با لهجه هندی گولاب جامون تلفظ میشود و در کشورهای حوزه کارائیب، سورینام و جامائیکا نیز شناخته شده است
طرز تهیه گلاب جامون
گلاب جامون در دو مرحله تهیه میشود؛ به این ترتیب که در مرحله اول باید خمیر شیرینی را آماده کنیم و در مرحله بعد به تهیه شربت بپردازیم.
برای شروع باید آرد سفید،آرد سمولینا (در صورت در دسترس نبودن از آرد سبوسدار استفاده کنید)، شیر خشک، بکینگ پودر و جوش شیرین را با یکدیگر مخلوط کنید و خوب به هم بزنید. در صورتی که آرد شما یک دست نیست با استفاده از یک الک آن را الک کنید تا مواد یکنواختی به دست بیاید. حالا وسط مواد را گود کرده و کره در دمای محیط را اضافه و با نوک انگشت کره را با مواد خوب مخلوط کنید، به طوری که خمیر به شکل خرده نان دربیاید. سپس به آرامی نصف شیر را که با دمای محیط در اختیار داریم، به مخلوط اضافه کرده و دوباره خوب مواد را با هم مخلوط میکنیم. خمیر زمانی حاضر است که به دست نچسبد و همچنین نباید به آسانی از هم جدا شود. بنابراین چنانچه خمیر خیلی سفت بود بقیه شیر را کم کم به آن اضافه کنید تا به شکل مورد نظر در بیاید و اگر خیلی شل بود کمی آرد به آن اضافه کنید.
بعد از آماده شدن خمیر، روی آن را با یک پارچه تمیز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بپوشانید. در این فاصله شما میتوانید به تهیه شربت یا شهد بپردازید؛ به این ترتیب که شکر را با آب مخلوط کرده و خوب به هم بزنید تا کاملا حل شود. حالا هل یا پودر هل را به شربت اضافه کرده و روی حرارت ملایم بجوشانید. بعد از اینکه شربت قوام آمد آبلیمو، زعفران و گلاب را نیز اضافه کنید. شربت را از روی حرارت برداشته و کنار بگذارید.
حالا از خمیر آماده شده گلولههای کوچکی تقریبا به اندازه یک فندق درست کرده و کنار بگذارید. این توپهای کوچک بعد از سرخ شدن و جذب شربت حدودا تا دو برابر بزرگتر میشوند، بنابراین گلولههای بزرگ درست نکنید. در آخرین مرحله شیرینیها را در روغن داغ سرخ میکنیم. باید توجه داشته باشید بعد از اینکه روغن داغ شد حرارت را ملایم کنید در غیر این صورت شیرینیها از بیرون سرخ شده و از داخل خام باقی میمانند.
فراموش نکنید که گلاب جامونها هنگام سرخ شدن باید در روغن شناور باشند. بعد از این که گلاب جامونها کمی طلایی شدند، آنها را از روغن در آورده و مستقیما درون شربت قرار دهید. یادتان باشد که شربت باید ولرم باشد. نکته مهم این که این شیرینیها باید حداقل به مدت دو ساعت درون شربت باقی بمانند تا کاملا شهد به خورد آنها برود. این شیرینی بسیار لطیف و نرم است، بنابرین برای برداشتن آن از درون شربت از کفگیرهای توری استفاده کنید.در صورت تمایل هنگام سرو میتوانید کمی شربت روی آن ریخته و با پسته و بادام آن را تزئین کنید.
-
طرز تهیه آش سماق با کوفته قلقلی | غذایی خوشمزه و مقوی مناسب سفره افطار
-
طرز تهیه مسقطی کارامل | به ۲ روش ساده برای افطار حلوا بحرینی درست کنید
-
طرز تهیه کتلت عدس با ماست یونانی | غذایی سرشار از فیبر ویژه ماه رمضان
-
طرز تهیه کاچی زعفرانی | دسری آسان و مقوی ویژه ماه رمضان
-
طرز تهیه فنجان خیار | راهی برای تامین آب بدن در ماه رمضان
نظر شما