همشهری آنلاین - نصیبه سجادی : میدان انقلاب تا زمان قاجاریه وجود نداشت و این محدوده نیز خارج از تهران قلمداد میشد تا اینکه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ساخت آن تکمیل و بعد از آن هم به این اسم نامیده شده است.
نان خامهایهایی که تختی از آن نمیگذشت
در قسمت جنوبشرقی میدان انقلاب، قنادی «سینا» راوی خوبی برای تاریخ خوانده و ناخوانده این محدوده است. این قنادی از سالها پیش به نانخامهایهای خوشمزهاش به قول ما و به زبان مشهدیها به «نارنجک» شهره است. خیلیها به خاطر این قنادی از سراسر تهران به اینجا میآمدند و نان خامهای میخریدند و در محله و پارکهای زیبایش مثل پارک لاله و... چرخ میزدند و میرفتند.
قنادی سینا متعلق به «روحالله خان جیرهبندی» بود و جهان پهلوان تختی هم از طرفداران نانخامهایهای اینجا بوده و بیشتر اوقات برای خرید شیرینی به این قنادی میآمد. در خاطراتش آمده که با یک جعبه از همین شیرینی به خواستگاری همسرش رفته است. این قنادی هنوز هم پابرجا و همچنان به فروش نانخامهایهای خوشمزه مشغول است.
ردپای تختی را در این محله چند مغازه آن طرفتر در مغازه لباسفروشی تشکری هم میتوان دید. جهان پهلوان لباسهایش را از آنجا میخرید. دیگر اثری از این مغازه باقی نمانده است.
کمی دورتر از میدان انقلاب در خیابان طالقانی، خیابان موازی با انقلاب هم هتل اطلس پاتوق تختی و محل برگزاری جلساتش با بزرگان کشتی بوده و حتی آخرین روزهای زندگی او هم در این هتل گذشته است.
همه جذابیتهای یک میدان
نه فقط پایتختنشینان که تقریباً همه کسانی که گذرشان به تهران افتاده، یک جورهایی زندگیشان به میدان انقلاب وصل و خیلی از نیازهایشان در آنجا برطرف شده است. کتابفروشیهای این خیابان، وجود سینماهای متعدد، کافهکتابها، شیرینیفروشیهای کوچک و بزرگ و ... همه نشان از هویت و اصالت تهران در این محدوده دارد. برای بسیاری هم نوستالژیهای نوجوانی و جوانیشان در این میدان رقم خورده و حضور دانشگاه تهران بزرگترین و برترین دانشگاه ایران و در برخی سطوح، جهان، چندین امتیاز بر امتیازات این میدان و محلههای اطراف افزوده است.
دانشگاهی که در سالهای منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی مرکز ثقل فعالیتهای انقلابی بوده و تقریباً بیشتر تحولات آن دوره بهواسطه وجود این دانشگاه در میدان انقلاب و اطراف اینجا شکل گرفته است.
نظر شما