یکشنبه ۲۰ بهمن ۱۳۸۷ - ۱۰:۴۳
۰ نفر

همشهری آنلاین: شهردار تهران در گفت‌وگوی زنده با برنامه "رو در رو " شبکه جهانی پرس‌تی‌وی تاکید کرد: یکی از مهمترین رخدادهای این دوره شهرداری، افزایش اعتماد مردم به این نهاد است.

به گزارش سما، دکتر محمدباقر قالیباف در این گفت‌و‌گو با شبکه پرس‌تی‌وی با بیان این که شهر تهران یکی از مهمترین کلان شهرهای دنیا، پایتخت سیاسی ایران و یکی از شهرهای حساس و تاثیرگذار در جهان است در پاسخ به این سوال که به عنوان شهردار تهران، ایده آل‌های شما درباره این شهر چیست، اظهار داشت: تهران بر خلاف برخی کلان شهرهای دیگر، شهری تاریخی نیست زیرا شاید بیش از 200 سال قدمت نداشته باشد. این شهر در مدت زمان کوتاهی تبدیل به یک شهر بسیار بزرگ شده و هم اکنون در شب بین هفت تا هشت و در روز بین 11 تا 12 میلیون نفر جمعیت دارد. تهران شهری است که در تمامی زمینه‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نیز فعال است.

وی افزود: بنابراین نخستین چیزی که به ذهن می‌رسد، توسعه پایدار شهر با مشارکت مردم است. جلب مشارکت مردم و نگاهی بومی و محلی، یکی از مهمترین سیاست‌های ما بوده‌ است؛ بدین معنی که با کمک مردم و سرمایه گذاری آنان، می‌خواهیم به توسعه پایدار شهر قوت دهیم.

قالیباف در پاسخ به این پرسش که به عنوان شهردار فکر می‌کنید در راه رسیدن به اهداف خود چقدر موفق بوده‌اید گفت : البته من و همکارانم نباید بگویم در راه رسیدن به تمامی ایده‌آل هایمان چقدر موفق بوده‌ایم. با این وجود، در شهرداری از گروهی متخصص و باتجربه بهره گرفته‌ایم و بنابر نظرسنجی‌هایی که انجام شده است، این گونه به نظر می‌رسد که مردم تهران در مجموع، از عملکرد شهرداری در زمینه‌های مختلف عمرانی، خدماتی، اجتماعی و فرهنگی رضایت دارند.

مردم در این دوره احساس کردند، گروهی که در شهرداری خدمت می‌کند بر کار مسلط است؛ برنامه‌های خود را طبق زمان بندی آغاز می‌کند و به موقع آن‌ها را به انجام می رساند. 

از این رو با وجود سختی‌هایی که در کار ما وجود دارد، به نظر من روند کار تاکنون خوب بوده و با توجه به شتابی که امروز در حوزه‌های ساخت و ساز و توسعه دیده می‌شود، افق آینده تهران را بسیار روشن می‌بینم.

شهردار تهران با اشاره به اینکه در دوره فعلی رویکرد جدیدی را در پیش گرفته‌ایم که اساس آن مشارکت حداکثری خود مردم در امور شهر است در پاسخ به این سوال که در مقایسه با شهرداران پیشین تهران، عملکرد امروز شهرداری را چگونه ارزیابی می‌کنید ، گفت: به عنوان نمونه، رویکرد محله محوری، یکی از رویکردهایی است که شهرداری در اولویت کار خود قرار داده است و امروز گفتن این که ما حدود 380 محله و 380 شورای محلی که اعضای آن را مردم انتخاب می‌کنند در تهران داریم، یکی از افتخارات ماست. این شوراها هم بر عملکرد شهرداری نظارت دارند و هم در امور شهری به ما کمک می‌کنند.

به گفته شهردار تهران همچنین دیگر اقشار مردم نیز برای پیشبرد امور، به شهرداری یاری می‌رسانند و فکر نمی‌کنم امروزه، در شهرداری بخشی وجود داشته باشد که از دیدگاه‌های آکادمیک نخبگان و نیز کمک‌های مردم خود را بی نیاز بداند.

شهردار تهران در ادامه به موضوع چالش‌های شهر تهران به ویژه آلودگی هوا پرداخت و اظهارداشت : پیش از آن که وارد این بحث شوم، لازم است به این حقیقت اشاره کنم که ما در تهران با دو چالش بسیار بزرگ روبرو هستیم که با یکدیگر ارتباطی تنگاتنگ دارند؛ یکی از این چالش‌ها آلودگی هواست و دیگری معضل ترافیک و تراکم بیش از حد خودروها. منظور من از تراکم بیش از حد خودروها، در مقایسه با استانداردهای دیگر کلان شهرهای دنیا، همچون لندن و پاریس است؛ بدین معنی که متاسفانه استانداردهای تولید خودرو در ایران رعایت نمی‌شود و ما در این زمینه دچار مشکل هستیم . از سوی دیگر بحث خودروهای فرسوده نیز مطرح است که بخشی از آلودگی شهر تهران ناشی از کارکرد نادرست این نوع خودروهاست.

وی ادامه داد: در کنار این چالش‌ها مشکل دیگری نیز وجود دارد که در کمتر کلان شهری در دنیا آن را مشاهده می‌کنیم و این مشکل چیزی نیست جز نبود مدیریت شهری واحد. در بسیاری از کشورهای دنیا یا نظام فدرالی حکم فرماست و یا مدیریت متمرکز شهری و در این گونه موارد، هر شهری به طور مستقل، از طریق شوراهای شهری مشکلات خود را حل می‌کند؛ این در حالی است که در شهرهای ما، این شوراها برای مدیریت شهر از قدرت لازم برخوردار نیستند. بنابراین همه تقصیرها را بر گردن شهرداری انداختن چندان به حق نیست زیرا به عنوان نمونه، مدیریت ورود خودرو به شهر و خروج از آن، افزایش و تولید بی رویه خودرو و حتی تعیین میزان عوارض بر حسب مورد بر عهده شهرداری نیست و این دولت است که باید در این باره تصمیم گیری کند.

شهردار تهران تصریح کرد : لازم می دانم به تمام این مشکلات، موقعیت جغرافیایی تهران را نیز اضافه کنم. شاید این را بدانید که در 85 درصد روزهای سال، جهت وزش باد در تهران از غرب به سمت شرق است و 35 درصد از مهمترین کارخانه‌های صنعتی نیز در غرب تهران استقرار یافته‌اند. همچنین ارتفاعات شمالی تهران (رشته کوه‌های البرز) نیز مانعی برای جریان و عبور هوا هستند؛ بنابراین در تابستان‌ها راکد بودن هوا و در زمستان‌ها پدیده وارونگی را شاهد هستیم که خود این عوامل، آلودگی‌ها را تشدید می‌کنند.

وی افزود: با این وجود با کارهای انجام شده و با بهره گیری از کارشناسان با تجربه بین‌المللی امیدوارم در آینده نزدیک بتوانیم از این مشکل رهایی پیدا کنیم.

در ادامه این گفتگو قالیباف در پاسخ به این سوال که به عنوان شهردار تهران بزرگترین موفقیت و سخت ترین چالش دوران خود را در کدام زمینه‌ها می‌دانید گفت: به نظر من یکی از مهمترین رخدادهای این دوره شهرداری، افزایش اعتماد مردم به این نهاد است که آن را یکی از مهمترین موفقیت‌های خود می‌دانیم. مردم در این دوره احساس کردند، گروهی که در شهرداری خدمت می‌کند بر کار مسلط است؛ برنامه‌های خود را طبق زمانبندی آغاز می‌کند و به موقع آن‌ها را به انجام می‌رساند.

وی افزود: پیش از این مردم شهرداری را تنها به عنوان نهادی خدماتی می‌شناختند اما امروز، مردم این نهاد را نهادی می‌دانند که در تمامی عرصه‌های اجتماعی و فرهنگی تاثیر گذار است.

شهردار تهران سپس به برنامه‌هایی که شهرداری در امور زنان انجام داده است اشاره کرد و گفت: توجه به زنان یکی دیگر از دست آوردهای شهرداری بشمار می‌رود و بانوان تهرانی می‌بینند که ما به طور هدفنمد، آنان را مورد توجه و نیازهای اجتماعی آن‌ها را مد نظر قرار داده‌ایم.

اظهارات شهردار تهران درباره مسائل سیاسی

در بخش دیگری از این گفتگو که به موضوعات سیاسی و بین المللی اختصاص داشت مجری برنامه با اشاره به اینکه دکتر قالیباف زمانی در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرده و به عنوان یک فعال سیاسی نیز شناخته می‌شود. این پرسش را مطرح کرد که ارزیابی شما از فضای سیاسی امروز ایران چیست؟

قالیباف نیز در پاسخ گفت: من حدود 30 سال است که در عرصه‌های مختلف فعالیت کرده و شاهد حدود 28 انتخابات بوده‌ام. با تجربه‌ای که من در این مدت بدست آورده‌ام، فکر می‌کنم انتخابات دهم (ریاست جمهوری ایران در سال 1388)، حساسیت بسیار بالایی دارد، زیرا هم سیاستمداران ایران با دقت مسائل را رصد کرده، مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهند و هم مردم تمامی حرکت‌ها و کنش و واکنش‌ها را موشکافانه زیر نظر دارند؛ حتی به بیرون از ایران که نگاه می‌کنم می‌بینم که این مسئله (انتخابات ریاست جمهوری ایران)، در عرصه بین‌الملل نیز از حساسیت زیادی برخوردار است.

وی افزود: البته این حساسیت‌ها تنها درباره انتخابات در ایران نیست بلکه با توجه به تغییراتی که در ماه‌های اخیر در عرصه سیاسی بین الملل رخ داده و می‌دهد، همچون انتخابات آمریکا و عراق و نیز انتخابات در فلسطین ، افغانستان و رژیم اشغالگر قدس که پیش روست ، این حساسیت‌ها را در اکثر نقاط دنیا مشاهده می‌کنیم.

قالیباف در پاسخ به این پرسش که رئیس جمهور فعلی ایران، دکتر محمود احمدی نژاد پیش از شما شهردار تهران بود. آیا فکر می‌کنید ایشان در انتخابات دهم نیز نامزد شود ؟ شانس پیروزی دوباره وی را چقدر می‌دانید؟ پاسخ داد : فکر می‌کنم که احتمال همه چیز وجود دارد زیرا عرصه سیاسی، عرصه فرصت‌ها، خلاقیت و فعالیت است و طبیعی است که یکی از موضوعات مورد بحث در جامعه، انتخابات ریاست جمهوری دهم باشد.

شهردار تهران تصریح کرد: با این وجود، نکته‌ای را لازم است خاطر نشان کنم؛ من بر این باورم که نباید محیط و کار شهرداری را تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار داد. با نگاهی به شهرداری‌های دیگر شهرهای جهان و بنا بر باورها و تجربیات علمی خود من، معتقدم کارکرد شهرداری سیاسی نیست و ما باید به وظیفه اصلی خود که فعالیت‌های خدماتی، عمرانی و اجتماعی است بپردازیم. با این وجود فکر می‌کنم، با توجه به ویژگی‌هایی شهر تهران، اینکه شهرداری این شهر می‌تواند مسائل سیاسی را تحت تاثیر قرار دهد، امری طبیعی است.

قالیباف در جواب این پرسش که برخی تحلیلگران بر این باورند که میان اصولگرایان یکپارچگی زیادی دیده نمی‌شود. ارزیابی شما در این باره چیست نیز اظهار داشت: با نگاهی کلی به نظر می رسد رویکرد عموم مردم به عملکرد اصولگرایان مثبت تر بوده است ؛ با این وجود رقابت بین نامزدهای اصولگرا و اصلاح طلب بسیار نزدیک خواهد بود؛ هر چند، به نظر من اصولگرایان چند گام از رقبای خود جلوتر هستند.

به گفته وی اگر سیاستمداران و بزرگان اصولگرایان بتوانند در درون خود رقابت جدی تری داشته باشند و با در نظر گرفتن همه جوانب، درست انتخاب کرده و در بیرون با وحدت رویه عمل کنند، شانس پیروزی در انتخابات بعدی را دارند ؛ به شرطی که مردم احساس کنند این رقابت در فضایی کاملا باز و آزاد رخ می‌دهد. همین امر درباره اصلاح طلبان نیز صدق می‌کند. شاید در برخی انتخابات پیشین، به دلیل افق‌های روشن، می‌توانستیم تحلیل‌های درستی ارائه کنیم اما با وجود نزدیکی به زمان انتخابات دهم، افق‌های پیش رو چندان روشن نیست.

قالیباف در پاسخ به سوال دیگری با این محور که برخی تحلیلگران معتقدند با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی ایران، اصولگرایان شانس زیادی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری ندارند. دیدگاه شما چیست؟ گفت: فکر می‌کنم به این سئوال شما پیشتر پاسخ داده‌ام؛ با این وجود شاید انتقادهایی به عملکرد دولت در حوزه‌های اقتصادی و حتی برخی عرصه‌های دیگر وارد باشد که مختص دولت نهم نیست و این اشکالات در دولت‌های پیشین نیز وجود داشت. به همین دلیل هم در پاسخ به سئوال پیش گفتم که اگر اصولگرایان دقت نکنند و اشکالاتی که دارند را نپذیرفته و آنها را اصلاح نکنند و تصمیم نادرستی بگیرند، فکر می‌کنم این خطر (شکست در انتخابات) حتما برای آنها وجود خواهد داشت.

شهردار تهران در پاسخ به این سوال که تغییراتی را در کاخ سفید و آمریکا شاهد هستیم. به نظر شما در ارتباط با روابط ایران و آمریکا، فرصت‌ها و تهدیدهای رئیس جمهوری بعدی چه خواهد بود گفت: با توجه به این که شعار دولت جدید آمریکا تغییر بوده است، این گونه احساس می‌شود که در عرصه سیاست داخلی این کشور، به ویژه با بحران اقتصادی که با آن مواجه است، باید برای تغییرات اساسی تصمیم گیری شود.

وی افزود: در عرصه سیاست خارجی نیز با در نظر گرفتن همین شعار، دولت آمریکا باید تغییرات جدی را ایجاد کند. من فکر می‌کنم همه دنیا به ویژه خاورمیانه و کشورهایی که تاثیرگذار هستند از جمله ایران، انتظار دارند این تغییرات را در عمل مشاهده کنند.

وی معتقد است: این تغییرات نمی‌تواند با روش‌های تاکتیکی و کوتاه مدت بروز کند و افکار عمومی در کشورهای منطقه، تغییرات عمیق و جدی را در عملکرد آمریکا انتظار دارند.

قالیباف ادامه داد: به عنوان نمونه، آمریکا پس از انقلاب، همیشه فکر کرده است که می تواند نظام اسلامی را نادیده بگیرد؛ اگر دولت جدید آمریکا در عمل، نظام اسلامی ایران و نقش تاثیرگذار این کشور را در منطقه بپذیرد و ایران نیز درک درست خود از روابط بین الملل را نشان دهد و چنانچه آمریکا نگاه یکجانبه گرایانه و تحکم آمیز نداشته باشد و با همان تغییراتی که پیشتر گفتم، حاضر باشد به طور عملی با ایران وارد بحث شود، فکر می‌کنم اتفاقات خوبی را شاهد خواهیم بود.

شهردار تهران تصریح کرد: به نظر من در برخی عرصه‌ها، اگر رقابت جایگزین تقابل شود، شاید بتوان گفت که بخشی از مسائل منطقه‌ای را می‌توان حل کرد و این هم به نفع منطقه است و هم به نفع همه مردم دنیا در جهت صلح و امنیت.

وی در پاسخ به این سوال که دکتر لاریجانی، رئیس مجلس که از دوستان شماست، در مونیخ (همایش امنیت جهانی) سخنرانی داشت. آیا در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، فکر می‌کنید شما همان شخصیت ایجاد کننده تغییر در ایران باشید نیز اظهار داشت: پیشتر گفتم در عرصه سیاست هر چیزی محتمل است. به هر حال ما در عرصه سیاسی فعال هستیم و اگر هم تغییراتی به وجود آید به نظر من طبیعی است.

وی افزود: اما به طور شفاف و روشن بگویم که هنوز در انتخابات پیش رو ریاست جمهوری، هیچ جبهه و موضعی نگرفته‌ام؛ به همین دلیل می‌گویم، معمولا هر دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا و رقبایی که در این صحنه هستند، با دقت شرایط کشور و شرایط بین المللی و نگاه‌های یکدیگر را رصد می‌کنند؛ بنابراین فکر می‌کنم، در هفته‌های آینده اتفاقات بزرگی در تصمیم گیری‌ها رخ دهد.

کد خبر 74912

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز