در گوشه‌ای از مسجد مهدیه تهران، آرامگاه مردی است که نه تنها در زمان حیاتش منشا خیر و برکات بسیاری بود، بلکه باقیات‌الصالحاتی از خود به جای گذاشت که نیم قرن پس از مرگش، روزی نیست که اهالی محله شوش و نمازگزاران مسجد از او به نیکی یاد نکنند و فاتحه‌ای بدرقه راهش نکنند.

حاج مهدی صبوحی

همشهری آنلاین- پریسا نوری: برای نمازگزاران و اهالی محله شوش مزار گوشه مسجد مهدیه، یاد و خاطره مرحوم حاج «مهدی صبوحی» را زنده می‌کند. مردی که ۷۰ سال پیش زمین وسیعی را در یکی از محروم‌ترین محله‌های تهران خرید و در آن مسجد و درمانگاه، دارالایتام و مدرسه علوم دینی بنا کرد.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید 

از انسان‌های نیک روزگار بود

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی قائنی، امام‌جماعت مسجد مهدیه، درباره این واقف بزرگ می‌گوید: «حاج مهدی از انسان‌های نیک روزگار بود. او حدود ۷۰ سال پیش زمین مسجد مهدیه، دارالایتام مهدیه، مدرسه علوم دینی و درمانگاه مهدیه یا همان بیمارستان مهدیه فعلی را در محله شوش خریداری کرده و در وصیتنامه خودش قید کرده بود که در این زمین ۴ مجموعه ساخته شود.»

قائنی در توضیح بیشتر موضوع می‌گوید: «زمین مسجد حدود ۱۵۰۰‌مترمربع و زمین درمانگاه مهدیه سابق که امروزه به زایشگاه مهدیه معروف است، حدود ۴۰ هزارمترمربع است. تمام زمین‌های این مجموعه را مرحوم صبوحی خریداری و وقف کرد.»  حجت‌الاسلام قائنی درباره دفن مرحوم صبوحی در گوشه‌ای از مسجد توضیح می‌دهد و می‌گوید: «مرحوم صبوحی در ۱۴ دی ماه سال ۱۳۴۹ بر اثر کهولت در ۸۰سالگی از دنیا رفت و طبق وصیت خودش در گوشه‌ای از مسجد به خاک سپرده شد.»

قهرمان محله | تاجر خوشنام میدان قیام؛ از صادرات پوست تا دیدار با آیت‌الله و ساخت مسجد اعظم

حداقل هزینه درمان از بیماران گرفته شود

بیمارستان مهدیه، یکی دیگر از خدمات و موقوفات حاج مهدی، درست در همسایگی مسجد مهدیه قرار دارد. این بیمارستان سال ۱۳۳۴ به صورت درمانگاه افتتاح شده و و پس از توسعه و تجهیز در قالب بیمارستان و مرکز درمانی پیشرفته فعالیت می‌کند. ناگفته پیداست که وجود این مرکز درمانی مجهز در یکی از محروم‌ترین و جنوبی‌ترین نقاط تهران برای مردم این منطقه منشا خیر است. حاج مهدی صبوحی فرزندی نداشت. «فاطمه صبوحی» برادرزاده و ورثه مرحوم صبوحی درباره ساخت بیمارستان می‌گوید: «مرحوم صبوحی زمین را برای ساخت بیمارستان زنان و زایمان وقف کردند و طراحی بیمارستان را به معمار معروف ایرانی، حسین لرزاده، سپردند. در وصیت‌نامه آن مرحوم تاکید شده بود که حداقل هزینه درمان از بیماران گرفته شود و با توجه به دولتی بودن این مرکز و دریافت حداقل هزینه‌ها از بیماران در این خصوص به وصیت ایشان عمل شده است.»

قهرمان محله | تاجر خوشنام میدان قیام؛ از صادرات پوست تا دیدار با آیت‌الله و ساخت مسجد اعظم

کمک به ساخت مسجد اعظم قم

فعالیت‌های خیریه حاج مهدی صبوحی فقط به وقف زمین زمین مجموعه مسجد مهدیه، دارالایتام، مدرسه علوم دینی و درمانگاه محدود نبود. او که از بازاریان خوشنام و تاجر چرم بود، برای بسیاری از امور خیریه پیشگام بود. امام جماعت مسجد مهدیه خاطره‌ای در این‌باره می‌گوید: «پدربزرگ مرحوم بنده رفاقت دیرینه‌ای با حاج‌ مهدی داشت و در خاطره‌ای برایم تعریف می‌کرد که روزی همراه او نزد آیت‌الله ‌ بروجردی در قم رفتند. در گفت‌وگویی آیت‌الله ‌بروجردی عنوان می‌کند که بابت ساخت مسجد اعظم قم بدهکار هستند. حاج مهدی با شنیدن این صحبت از آیت‌الله ‌بروجردی، فوراً دسته چک خود را آماده می‌کند و مبلغ ۴۰ هزار تومان بابت مسجد اعظم قم پرداخت می‌کند. آن مرحوم اموال خود را ذخیره آخرت می‌کرد و این توفیقی بود که خداوند نصیب او کرده بود.»

حاج محمدمهدی صبوحی که بود؟

حاج «مهدی» از بازاریان بنام زمان خودش بود و از لحاط مالی اوضاع خوبی داشت. او به شغل پوست‌فروشی مشغول بود و در آن زمان صادرات پوست به خارج از کشور را انجام می‌داد. قائنی در این‌باره می‌گوید: «مرحوم صبوحی در حوالی میدان قیام سکونت داشت و در آن زمان به‌عنوان فردی بنام و متمکن شناخته می‌شد. او فرزندی نداشت و با توجه به این موضوع زمین ۴ مرکز درمانگاه، مدرسه علوم دینی، دارالایتام و مسجد را خودش خریداری کرد و مسجد را به توصیه «آیت‌الله‌بروجردی» ساخت و در زمان حکومت وقت (پهلوی) وقف کرد. زمین درمانگاه مهدیه هم در آن زمان در اختیار سازمان بهداری (وزارت بهداشت فعلی) قرار گرفت. »

کد خبر 755377

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha