مجموع نظرات: ۱۱۱
شنبه ۱۴ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۶
۱ نفر

سرولات یکی از روستاهای خوش‌آب و هوای چابکسر است که علاوه بر طبیعت زیبایش یک جاذبه توریستی دیگر آنجا را شلوغ و پررونق کرده است.

خاورخانم

همشهری آنلاین: رستوران منحصربه‌فردی بالای کوه هست که مشتری‌های قدیمی و تازه‌وارد را تا بالای کوه می‌کشاند. گرچه پیمودن این مسیر قدری زحمت دارد اما آنها که یک بار در رستوران خاور خانم غذا خورده باشند، دیگر محال است جای دیگری را انتخاب کنند. آوازه دستپخت خاور خانم مرزهای استانی را درنوردیده و حالا دیگر کمتر کسی است که رستوران سنتی او را به اسم خودش نشناسد.

زمانی برای پخت غذاها

خاورخانم نسبت به کاری که انجام می‌دهد، بسیار حساس و دقیق است. به همین خاطر حتی خرید مواد اولیه مورد نیاز آشپزخانه را خودش به عهده گرفته است. هر روز مسیر رستوران تا بازار محلی را با پیکانش طی می‌کند؛ «فکر می‌کنم وسواس دارم. آخر مواد اولیه‌ای که غذا با آنها تهیه می‌شود خیلی مهم هستند. من هر مرغ و گوشتی را نمی‌خرم. از قصابی‌ای گوشت می‌خرم که می‌دانم گوشت‌هایش سالمند. از من می‌پرسند چرا کباب‌ترش‌هایت این‌قدر خوشمزه می‌شوند، من هم جواب می‌دهم چون گوشتش مال دام سالم است. خودم بالای سر کار می‌ایستم».

 اگر قرار باشد با هر موادی که دم دستش بود آشپزی کند، غذاهایش دیگر با غذاهای جاهای دیگر فرقی نمی‌کرد. مثلا مرغ شکم‌پر درست کردن که کاری ندارد. کافی است در شکم مرغ پخته سبزی و گردو بگذارید؛   «اما من می‌روم سبزی محلی می‌خرم. این سبزی بخصوص، هیچ جای دیگر پیدا نمی‌شود و طعم و عطر فوق‌العاده‌ای دارد.» 

خاورخانم آشپزی را به سبک سنتی دنبال می‌کند و در آشپزخانه‌اش از زودپزهایی مثل مایکروفر خبری نیست.

یکی دیگر از رموز خوشمزگی غذاهای او جاافتادگی و زمانی است که صرف پخت آن می‌شود.  امکان ندارد در رستوران خاور خانم هیچ غذایی ظرف مدتی کوتاه آماده شود. به عنوان نمونه، فسنجانی که موقع ظهر در رستوران سرو می‌شود، از شب گذشته روی آتش در حال جوشیدن بوده است؛ «طعم غذا به مشتری می‌گوید که پخت آن چقدر زمان برده است. یک‌بار در رستورانی در مشهد ماهی سفارش دادیم. دو دقیقه بعد ماهی روی میز بود. معلوم است این ماهی چه طعمی دارد.  اینجا حتی شده به مشتری‌ها توضیح می‌دهم که باید صبر کنند تا غذایشان آماده شود. شاید کمی معطل شوند اما بعد از صرف غذا با رضایت کامل رستورانم را ترک می‌کنند.» 

غذاها مقابل چشم مشتری‌ها روی منقل‌های زغالی طبخ می‌شوند. این تمهیدی است که خاورخانم با آن سلامت کار خود را به نمایش می‌گذارد. در ضمن باعث می‌شود تا مسافران طعم تمام پدیده‌های طبیعی را بچشند.  

بفرمایید ناهار!

مادر خاورخانم آشپز قابلی بود و دستپختش در تمام روستا رو دست نداشت. برای همین در مهمانی‌های بزرگ عزا و عروسی از او می‌خواستند برایشان غذا بپزد. خاور که کودکی بازیگوش بود، همیشه با مادر همراه می‌شد؛ «مادرم که غذا می‌پخت، می‌ایستادم و به دقت تماشایش می‌کردم. از همان وقت‌ها به آشپزی علاقه‌مند بودم.  وقتی کمی بزرگ‌تر شدم و در منزل اجازه آشپزی پیدا کردم، شروع کردم به تمرین آنچه سال‌ها دیده بودم. از همان موقع، همه از دستپختم تعریف می‌کردند.» 

بعدها همسر خاورخانم در نقطه بکر و خوش آب و هوایی یک خانه بزرگ خرید. ابتدا اتاق‌های خانه را به مسافران کرایه می‌دادند. خاور خانم که شیفته آشپزی بود، برای مستاجران موقتش غذا هم می‌پخت.  عکس‌العمل‌ها آن‌قدر تشویق‌آمیز بود که تصمیم گرفتند خانه را قدری بزرگ‌تر کنند و به مسافران در رستوران غذا بدهند؛ «خیلی‌ها می‌گفتند برای رستورانت تبلیغ کن اما من زیر بار نمی‌رفتم. به اندازه کافی مشتری داشتم. هر کس که تصادفا یک بار ‌گذارش به رستوران ما می‌افتاد، وقتی می‌رفت شهر خودش از غذاهایمان  تعریف می‌کرد. دفعه بعد دوستان و فامیلش بودند که می‌آمدند.»

دلتنگی‌های آشپز بالای کوه!  

خاور جوربنیان نه تنها به علاقه شخصی خود - یعنی آشپزی - می‌پردازد بلکه مثل بقیه زنان کارآفرین برای مردم روستا فرصت‌های شغلی هم ایجاد کرده است. در روزهای عادی چهار دستیار ثابت دارد که غالبا خواهرزاده‌هایش هستند.

 اما در روزهای تعطیل که رستوران غلغله می‌شود، ۱۲ نفر از جوان‌های روستا به کمک او می‌آیند؛ «خواهرزاده‌های من از کودکی کنار من بوده‌اند. آنها هم غذا پختن را خیلی دوست دارند.  با اینکه ازدواج کرده‌اند و مسؤولیت‌ها و مشغولیت‌های خودشان را دارند اما هنوز با علاقه می‌آیند و هر غذایی را که دوست دارند می‌پزند.»

 بعضی ایام سال که سرآشپز و مدیر رستوران از کار زیاد خسته می‌شود، چمدان سفر را به قصد زیارت امام رضا(ع) می‌بندد؛ «قبل از سفر می‌روم بازار و خریدها را انجام می‌دهم. کارها را برای دو یا سه روز به دست خواهرزاده‌هایم می‌سپارم.  اما هرجا که باشم، بیش از دو - سه روز نمی‌مانم؛ یعنی نمی‌توانم بمانم. دلم برای رستورانم تنگ می‌شود.» به نظر خاورخانم احساس مسؤولیت یک دستپخت خوب را ضمانت می‌کند؛ «یک آشپز خوب باید به فکر کسی باشد که غذایش را می‌خورد. او مسؤول است ذائقه مخاطبش را خراب نکند و در عین حال به سلامتی او هم توجه داشته باشد.»

خانم جوربنیان با مدرک دیپلم یک کارآفرین و یک مدیر موفق به شمار می‌رود. بعد از آشپزی و رستوران‌داری بزرگ‌ترین علاقه او ادامه تحصیل و درس خواندن است. «خیلی دلم می‌خواهد درس بخوانم. از اینکه سال‌ها از درس فاصله گرفته‌ام، نمی‌ترسم چون تا به حال هر چه را خواسته‌ام، به دست ‌آورده‌ام اما اگر بنا باشد درس بخوانم باید قید آشپزی در رستورانم را بزنم که امری است محال!»

ساده نگیر این همه سادگی رو!

بعضی گمان می‌کنند آشپزی کار ساده‌ای است و هر کسی از عهده‌اش برمی‌آید اما حقیقت چیز دیگری است. ببینید! پختن یک غذا ها کاری مکانیکی است.  با داشتن دستورالعمل پخت و یکی دو بار تمرین می‌شود هر غذایی را پخت، اما آشپزی تنها با گرسنگی یا خوردن به عنوان تفنن خیلی فرق دارد. یک آشپز واقعی دغدغه سلامت مشتری رهایش نمی‌کند؛ بنابراین هرگز در هیچ یک از مراحل تهیه غذا سهل‌انگاری نمی‌کند.

از طرفی خود را در قبال حسی که غذای او به مخاطب منتقل می‌کند، مسوول می‌داند و در واقع با روح و روان یک آدم سر و کار دارد؛ «اینجا همه من را به جدیت و خوشرویی می‌شناسند. اما در روزهای شلوغ که مجال حرف زدن پیدا نمی‌کنم، طبیعی است نتوانم مثل همیشه مشتری را تحویل بگیرم. یک بار یکی از مشتری‌های دائمی در چنین روز شلوغی برای ناهار آمد. غذایش را که خورد، برای خداحافظی پیشم آمد. گفت: خیلی خوشمزه بود، ولی مثل همیشه به‌ام نچسبید!»

خانم جوربنیان معتقد است خانم‌ها نباید کاری را که در آن مهارت دارند، دست کم بگیرند.  

خانم‌ها به خاطر خصلت زنانه‌شان اگر هدفی داشته باشند، بدون شک به آن می‌رسند.  

مشکل این است که درگیر روزمرگی می‌شوند و به هیچ هدفی فکر نمی‌کنند.

کد خبر 777414
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 76
  • باران FR ۱۷:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    86 11
    یه زمانی غذاش خوب بود وکیفیت داشت الان دیگه مثل قبل نیست ما رفتیم با خانواده پارک کردن بسیار سخت بود بعداز کلی انتظار چیزی نبود که تبلیغ ش رو میکردند
  • IR ۱۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    60 8
    حلال خوشت
  • IR ۱۹:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    73 24
    از فردا اونقدر مالیات بهش می بندن که خاورخانم مجبوربشه کاسه کوزه شوجمع کنه بره دنبال یه کاردیگه
    • افشین IR ۰۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
      دردت گرفته از مالیات؟؟ مالیات این روزها بر اساس مستندات کارتخوان و حساب بانکی هست که عادلانه و خوشبختانه دور از بسیاری از راهکارهای فرار مالیاتی هست. آنهایی که مثل شما تا حالا فرار مالیاتی داشتن الان درد شدید عدالت در مالیات عذابشان میدهد. یکی از کارهای خوب دولت و وزارت اقتصاد همین بود. حدا کردن حسابهای تجاری از معمولی. دیگه حتی نزاشتن کارتخوان هم جواب نمیده. با این حرفها هم از سوختن و درد عدالت در مالیات و نداشتن راه فرار خلاص نمیشید.
  • میلاد US ۱۹:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    89 23
    کارگراش افغانی شدن همشون
    • افشین IR ۰۳:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
      خیلی هم خوب. کارگران افغانی خیلی خوب و درست کار میکنند. البته برای نژادپرست ها و خود برتر بینها تلخ هست. در سخن گفتن ادب داشتن معرف شخصیت افراد هست نه ملتها.
  • مجید IR ۲۱:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    49 12
    سلام دوستان به عنوان یک مشتری رفتم فقط محیط خوبه غذا از غذای پادگان بدتر بود کیفیت صفر نرید الکی پول مفت خرجش اونجا حرامه
  • حسین IR ۲۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    72 7
    درود. غذاش اصلا جالب نبود. بویژه وقتی سرش شلوغه. ابا پیکان اون سر بالایی را هم نمیشه رفت مخصوصا هر روز...
  • IR ۲۲:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    46 11
    حالا دسپخت شما عالی ولی لازم نیست برای برتری دستپختتون حتما نام شهری که ماهی را میل کردین عنوان کنید یعنی شما فقط،یکبار به رستوران رفتین یا بقیه جاها دستپختشون مثل شما بوده که راضی بودین برای بالارفتن لازم نیست بقیه را له کنید
  • الیاس IR ۲۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    50 8
    خیلی خیلی غذا افتضاحی داشت تور خدا تابیغ الکی نکنید
  • مهدی IR ۲۳:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۴
    59 5
    غذاش قبلاً خوب بود من آخرین رفتم هم غذا خیلی دیر حاضر شد و هم کیفیت قبل را نداشت فقط طبیعت لذت بخش دارد
  • IR ۰۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    63 8
    من آخر خرداد امسال با خانوادم رفتم اولا بی نهایت شلوغ بود طوری که هیچ چشم انداز و ویویی معلوم نبود دوما اینقدر غذاش مزخرف بود که باور کنید تو ۵۴ سال عمرم غذایی به این بی مزگی و بی کیفیتی نخورده بودم کبابس اصلا اصلا اصلا شبیه کباب هم نبود چه برسه به خود کباب گوشتش هم گوشت یخیه گاو صنعتی بود . دیگه هرچی از بی کیفیتیش بگم کم گفتم
  • سلطان IR ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    70 3
    غذاش بسیار اشغاله تبلیغ میکنی برای پول
    • فاطمه IR ۰۸:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
      29 45
      سلام دوستان جدا از نظرات مختلفی که دارید همینکه داره کار می کنه و نون حلال به دست میاره خدا خیرش بده . اگرهم انتقادی دارید بهتره به خودشون بگید . انتقاد با تخریب فرق داره . پایدار باشید . 🥘🍲🍳🍜🥤🥤🍹🍹
  • یوسف IR ۰۱:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    28 5
    سه سالی میشه که نرفتم ولی روبروش عباس آقا اگه هنوز باشن غذاش خوب بود هروقت شلوغ بود می رفتیم پیش اون هم شکم پرهاش خوب بود هم کبابهاش
  • ازاد IR ۰۱:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    51 4
    انقد تبلیغشو کردین توی رسانه های دولتی پا شدیم کوبیدیم رفتیم بماند چقد بی نظم و شلوغ بود.والا دریغ از یه دونه غذای خوب.همش بدون ادویه و طعم.مزخرف ترین رستوران عمرم رفتم.انقد تبلیغ بیخود نکنین.
  • چکامه IR ۰۳:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    38 12
    چه عجب ی خانم ساده و آراسته دیدیم بالاخره تو این آشفته بازار موی رنگ کرده و زلف های پریشون
  • IR ۰۵:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    24 8
    یه عکس درست میگذاشتین اقلا
  • گلی IR ۰۵:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    15 27
    غذاهاش عالی ، خسته نباشی خاور خانم
  • محمد DE ۰۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    36 16
    یک غذای بسیار معمولی با پرسنلی که اصلا رفتارشان با مراجعه کننده ها خوب نیست رستوران روبرو غذاش بهتره
  • علی هستم CA ۰۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    64 3
    من و خانواده چندسال پیش رفتیم به روستران این خانم و بعد از یک ساعت جای برای پیدا کردن حالا باید دستور غذا می‌دادیم هر چه صبر کردیم خبری نشود منو همسرم رفتیم پایین که بگیم چرا کسی برای گرفتن دستور غذا بعد بما گفتن که باید در صف بیستم تا غذا سفارش دهیم و بسیار نا مرتبط وخیلی نامهترمانه با مردم رفتار میکردن وقتی که خواستیم با مدیریت آنجا صحبت کنیم این خانم در نهایت بی‌ادبی ما رفتار کرد وما آنجا را ترک کرده و روستران دیگری رفتیم من و خانواده هیچ خاطره خوبی از آنجا نداشتیم
  • ناشناس IR ۰۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    49 12
    مالیات حق دولت است اما ایا در کشور ما پزشکان و دندانپزشکان و ارتوپدها و ازمایشگاهها و مراکز عکس هسته ای و وکلا و لوازم یدکی فروشها مالیات واقعی می دهند چرا نقدی یا کارت به کارت پول می گیرند..یک پزشک دارای مطب با درامد صد میلیون در روز چرا مالیات درست نمی دهد...دولت باید از این اقشار مالیات درست بگیرد
  • IR ۰۷:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    76 3
    چرا تبلیغ واهی میکنید ، خاور خانم ۸ سال پیش غذاهای خوبی داشت و از زمانی که رستورانش صنعتی شد افت شدیدی کرده و اصلا جالب و با کیفیت نیست ، مسافرهای محترم گول این تبلیغات توی فضای مجازی رک نخورید .
  • IR ۰۸:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    64 2
    برخورد غیر محترمانه این خانم را هرگز فراموش نمیکنم..غذا نخورده آنجا را ترک کردیم ...بدون اغراق نوشتم...
  • US ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    43 5
    بلایی سر خاور خانم بیارن که بشه نیسان خانم
  • رضا IR ۰۹:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    54 3
    من چند سال پیش رفتم هم ششلیک سفارش دادیم هم مرغ شکم پر این طور که این خانم تعریف میکنن نیست معمولی هست .من رستورانهای زیادی تو مشهد رفتم انصافا از حق نگذریم از رستوران خاور خانم خیلی بهتره .
    • ماهک IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
      9 18
      وای چقدر بانمک کلی خندیدم 😊
  • رضا IR ۰۹:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    51 1
    من ی بار فقط بطور اتفاقی رفتم اصلا کیفیت نداشت غذاهاش .اصلا راضی نبودم .این خانم توهم زده دستپختش خوبه
  • بهمن IR ۰۹:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    31 2
    امیدوارم خداوند هرچه می خواهد به کسی بدهد اول ظرفیتش را به او بدهد. بخصوص ادب و تربیت برخورد با دیگران بخصوص اگر آن دیگری مشتری باشد. به هر حال از کوزه همان برون تراود که در اوست .
  • علیرضا IR ۱۰:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    18 3
    من از نقطه نظر مدیریتی به موضوع نگاه کردم و کلی با فکر اقتصادی اون رستوران روبروییش حال کردم،خاور خانم دوشنبه ها تعطیله و غیر از اون بویژه در تابستونها همیشه شلوغه یا غذا نمیرسه، خیلی مشتری‌های کلی راه سربالایی میرن و با بدبختی جا پارک پیدا می‌کنن ولی دست خالی برمیگردن. اون روبرویی کاملا هوشمندانه، مشتری‌هایی که تا اونجا اومدند ولی نمی‌تونن از رستوران خاور خانم به هر دلیلی سرویس بگیرند رو جذب می‌کنه و با چند برابر ظرفیت سرویسدهی در چندطبقه رستوران،کلی سود میبره از مشتری هایی که به امید خوردن غذای شمالی در یک جای قشنگ تا اون بالا اومدن.
  • مسعود IR ۱۱:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    25 3
    واقعاً اشتباه محضه ما پارسال رفتیم کلی وقت و هزینه یه غذا کاملا بی کیفیت خوردیم که اصلا ارزشش رو نداشت
  • یاسین IR ۱۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    30 0
    من زمستون ۴۰۱ با کلی تبلیغ الکی که شنیده بودم رفتم اونجا یه ماهیچه سفارش دادم بخدا هنوز اون بوی گند سیر میاد تو ذهنم از گوشت بدم میاد
  • علی IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    29 3
    ماکه رفتیم غذاش خوب نبود وفقط شانس آورده وامثال منم تعریف شنیدن ومیرن بعد متوجه میشن که املت بهتره خودت درست کنی
  • انسان IR ۱۲:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    29 2
    به مشتری اهمیت نمی‌دهند بیشتر دنبال کسب درآمد بیشتر هستند
  • امیر IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۵/۱۵
    19 3
    خاور خانم اولا نباید یه شهر توریستی رو با یه جای کوچک مقایسه کنید حتما پسران کریم مشهد برو ببین من هروقت مشهد میرم میرم اونجا خدایی ماهیچش عالیه شما بهتره همون کته کبابی باقلاقاتو ازاین غذاها که یادداری درست کنی غذاهای دیگه رو خراب نکن آها اگه شیشلیک هم خاستی ببینی برو شاندیز یا تهران راسه بازار بزرگ موفق باشی