مجموع نظرات: ۰
سه‌شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۴۶
۰ نفر

هوای تمیز حاوی اکسیژن کافی است و وقتی اکسیژن بیشتری به مغز می‌رسد، عملکرد نورون‌ها بهبود می‌یابد و این باعث افزایش تمرکز، هوشیاری و بهبود خلق‌وخو می‌شود.

هوا - سلامت روان

به گزارش همشهری‌آنلاین، بالاخره باران بارید و آلودگی هوای پایتخت که چند روزی در وضعیت قرمز به سر می‌برد و نفس کشیدن را برای همه دشوار کرده بود، تا حدی کم شد و به سطح «قابل قبول» رسید.

اگر دقت کنید، در هوای تمیز و حتی قابل قبول، حال مردم بهتر است. طی دو روز گذشته، بسیاری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی تصاویری از هوای تهران و کوه‌های پوشیده از برف و برج میلاد و ... را به اشتراک گذاشته‌اند و از تمیزی هوا خوشحالند. بعضی از آنها حتی می‌گویند هوای تمیز، حس وطن‌دوستی را در آنها بیدار می‌کند. اما چرا هوای تمیز/پاک موجب تقویت روحیه و بهبود خلق و خوی افراد می‌شود؟ آیا اتفاق خاصی در مغز رخ می‌دهد؟

کارشناسان می‌گویند هوای تمیز تأثیرات قابل توجهی بر روحیه و سلامت روان دارد و این تأثیرات تا حد زیادی به تغییرات شیمیایی و فیزیولوژیکی در بدن و مغز مرتبط هستند. همان طور که هوای آلوده می‌تواند سلامت روان و سلامت جسم را تحت تاثیر قرار دهد و عوارض و آسیب‌های متعددی مثل خستگی مفرط، ابتلا به بیماری‌های قلبی یا تشدید این بیماری‌ها، ابتلا به پرفشاری خون، انواع حمله‌های قلبی و سکته مغزی، حملات آسم، اضطراب، افسردگی، تنگی نفس، برونشیت و انواع آلرژی به همراه داشته باشد، هوای تمیز هم می‌تواند سلامت جسم و روح ما را تضمین کند. در زیر به چند دلیل مهم در این زمینه اشاره می‌کنیم. دلایلی که در گفتگو با دکتر احسان شایسته، پزشک عمومی عنوان شده‌اند.

بیشتر بخوانید؛

اکسیژن‌رسانی بهتر به مغز: هوای تمیز حاوی اکسیژن کافی است و میزان آلاینده‌ها مانند دی‌اکسیدکربن، ذرات معلق و گازهای مضر کمتر است. وقتی اکسیژن بیشتری به مغز می‌رسد، عملکرد نورون‌ها بهبود می‌یابد و این باعث افزایش تمرکز، هوشیاری و بهبود خلق‌وخو می‌شود.

کاهش تولید هورمون استرس: آلودگی هوا با افزایش هورمون‌های استرس مانند کورتیزول در ارتباط است. در هوای تمیز، بدن کمتر در معرض آلاینده‌ها قرار می‌گیرد و استرس فیزیولوژیکی کاهش می‌یابد. این امر مستقیماً منجر به بهبود روحیه می‌شود.

تولید سروتونین: اکسیژن کافی و هوای تازه باعث تحریک سیستم عصبی و تولید بهتر سروتونین (هورمون شادی) می‌شود. سروتونین در بهبود خلق‌وخو، کاهش افسردگی و افزایش احساس شادی و خوشبختی نقش دارد.

کاهش التهاب در مغز: آلاینده‌های هوا می‌توانند باعث التهاب در مغز شوند که با افسردگی و اضطراب مرتبط است. هوای تمیز از این التهاب جلوگیری کرده و محیط مناسبی برای عملکرد سالم مغز ایجاد می‌کند.

اثر آرامش‌بخش طبیعت: دیدن طبیعت؛ مثل کوه‌های پوشیده از برف در شهر همیشه شلوغی مثل تهران و تنفس هوای پاک، تأثیرات مثبتی بر سیستم عصبی پاراسمپاتیک دارد که باعث آرامش و کاهش اضطراب می‌شود. درکل طبیعت آرامش‌بخش است، استرس را کاهش می‌دهد و تولید سروتونین و دوپامین را در مغز تحریک می‌کند. برای مردمی مثل ساکنان تهران که در نیمی از سال از دیدن آسمان آبی با ابرهای سفید محرومند و هوای تمیز برایشان تبدیل به آرزو می‌شود، دیدن زیبایی طبیعت حس امنیت، تازگی و امید را در آنها تقویت می‌کند. هرچند موقت.

کد خبر 913375
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تندرستی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha