پنجشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۴
۰ نفر

همشهری آنلاین: بسیاری از افراد با وجود انبوهی از فرآورده‌های مراقبت از مو که در بازار در دسترس‌شان هستند، به سادگی در انتخاب‌های‌شان دچار سردرگمی می‌شوند.

برخی از این فرآورده‌ها وعده می‌دهند که نسبت به مو رفتار ملایمی دارندِ و بعضی دیگر ادعای ضخیم‌‌تر یا صاف کردن مو را دارند، اما همه ادعاها اساسی علمی ندارند.

در اینجا به چند نکته ساده اشاره می‌کنیم که به شما در انتخاب فرآورده‌ای که می‌خواهید بخرید، کمک می‌کند و در مورد برخی از اجزای این فراورده‌ها به شما آگاهی می‌دهد.

  • آیا شامپوهای بدون سولفات واقعا بهتر هستند؟

سدیم لورت سولفات و سدیم لوریل سولفات دو ترکیب رایج مورد استفاده در شامپوها هستند. این مواد شیمیایی باعث می‌شوند شامپوها در زیر دوش کف غلیظی ایجاد کنند که کثیفی‌ها و مواد زائد را از موها می‌زداید.

اخیرا استفاده از سولفات‌ها در شامپوها مورد انتقاد قرار گرفته است زیرا این مواد اثر شدیدی بر موها می‌گذارند و با زدودن چربی‌های طبیعی آنها باعث وزوزی شدن و آسیب به موهای رنگ‌های شده می‌شوند. اکنون بسیاری از فراورده‌ها با برچسب «عاری از سولفات» به بازار آمده‌‌اند، و این محصولات معمولا گران‌قیمت‌‌تر از فراورده‌های سولفات‌دار هستند.

البته در حال حاضر شواهدی علمی وجود ندارد که ثابت کند این شامپوهایی عاری از سولفات نسبت به شامپوهای سولفات‌دار تاثیر ملایم‌تری بر موها دارند.

همچنین شواهد علمی در تایید ادعای بازاریابی در این باره که برخی از این شامپوهای عاری از سولفات دوام موهای رنگ‌شده یا کراتینه‌شده را بیشتر می‌کنند، وجود ندارد.

ممکن است برخی از افراد به خصوص افرادی که دچار بیماری پوستی اگزما هستندِ به سولفات‌ها حساس باشند. همچنین چند گزارش وجود دارد که سولفات لورت سدیم و لوریل سدیم را به درماتیت تماسی (التهاب پوست ناشی از تماس با مواد تحریک‌کننده) در برخی از افراد ارتباط می‌دهد. شامپوهای عاری از سولفات ممکن است برای این افراد مفید باشند.

  • آیا کراتینه کردن مو بی‌خطر است؟

استفاده از کراتین برای توانایی‌‌شان برای نرم و صاف کردن مو و تبدیل شدیدترین فرها به موهایی ابریشمین و تداوم این تاثیر که ممکن است تا ۵ ماه بینجامد، تبلیغ می‌شوند.

اما این فراورده‌ها علاوه بر کراتین، حاوی ماده شیمیایی خطرناک فرمالدئید هستند و در بسیاری موارد حد مجاز آن رعایت نمی‌شود. فرمالدئید می‌تواند باعث آسیب دیدن چشم‌ها، ریه‌ها و مجاری بینی شود. همچنین تصور می‌شود که این ماده شیمیایی سرطان‌زا باشد.

به علاوه داده‌ای وجود ندارد که نشان دهد کراتینه کردن مو باعث تقویت آن می‌شود. بر عکس اتوهای صاف‌کننده پرحرارتی که برای وارد کردن فرمالدئید به درون تنه مو به کار می‌روند، می‌تواند باعث آسیب درازمدت به مو شود.

  • آیا فراورده‌‌های ضخیم‌کننده مو ایمن هستند؟

فراورده‌هایی که به عنوان ضخیم‌کنننده مو بازاریابی می‌شوند به طور گذرا تنه مو را می‌پوشانند و باعث می‌شوند که مو ضخیم‌تر به نظر آید، اما نمی‌توانند تراکم طبیعی مو را تغییری دهند. این تاثیر ضخیم‌کننده فقط تا هنگام شستشوی مو دوام خواهد آورد.

این فراورده‌ها کاملا بی‌خطر هستند و بهتر است به دنبال فراورده‌های ضخیم‌کننده‌ای باشید که حاوی کراتین هیدرولیز‌شده یا دای‌متیکون هستند که تنه مو را می‌پوشانند و باعث می‌شود مو ضخیم‌تر به نظر آید.

برخی از فراورده‌های ضخیم‌کننده مو که در بازار موجودند همچنین حاوی داروی ماینوکسیدیل هستند که تراکم موهای نازک‌شده را بیشتر می‌کند و باعث ایجاد موهای کاملا ضخیم‌تری می شود.

ماینوکسیدیل تنها داروی موضعی تایید‌شده بوسیله سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای رشد مجدد مو و کاستن از ریزش مو تایید شده است.

  • آیا هنگام سشوار کشیدن باید از مواد محافظت‌کننده در برابر حرارت استفاده کرد؟

حرارت ناشی از سشوارها، اتوهای صاف‌کنننده مو یا اتوهای فر می‌توانند شدیدا به مو آسیب برسانندِ و باعث عارضه‌ای شوند که متخصصان پوست آن را موی حبابی (bubbel hair) می‌نامند؛ هنگامی که آب در مو داغ و تبدیل به بخار می‌شود و باعث شکل‌گیری حباب‌های درون تنه مو می‌شود. نتیجه شکننده شدن موها و وزوزی شدن انتهای مو است.

برای مقابله با این تاثیرات حرارت توصیه می‌شود که از مواد محافظت‌کننده در برابر حرارت استفاده شود. این فراورده‌ها روی موها مالیده یا افشانده می‌شوند و حاوی پلیمرهای محافظتی و سیلیکون‌هایی هستند که مو را در برابر حرارت عایق می‌کنند.

و همچنین بهتر است از کمترین درجه حرارت سشوار و در کمترین مقدار ضروری از حرارت و در کوتاه‌ترین زمان ممکن استفاده شود.

برای موهایی که از قبل به وسیله حرارت آسیب دیده‌اند، مرطوب کردن به طور منظم می‌تواند به کاهش ظهور آسیب‌های ناشی از حرارت کمک کند، اما نمی‌تواند مو را ترمیم کند. کوتاه کرن موهای آسیب‌دیده و اجازه دادن به رشد مجدد موی سالم می‌تواند ظاهر موهای‌تان را بهبود بخشد.

LiveScience

کد خبر 254478
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز