آبگوشت یکی از اصیلترین و رایجترین غذاهای قدیمی مردم ایران است که نوع سادهاش از ترکیب حبوبات شامل لوبیای سفید یا چیتی و نخود، گوشت، سیبزمینی، پیاز و لیموعمانی تشکیل شده و با اضافه کردن ادویهجات، آن را طعمدار میکنند ولی این غذا نیز مانند دیگر غذاها، از تیررس ابتکار بانوان باسلیقه خانهها بینصیب نبوده و با جایگزین کردن بعضی دیگر از انواع حبوبات و ایجاد تنوع در مواد تشکیلدهنده و همچنین افزودنیهای جدید، آبگوشتهای متنوعی را درست کردهاند.
آبگوشت به آلو از این جمله است. این آبگوشت به جهت وجود به و آلو- که هر دو طعم شیرین دارند- غذایی مناسب برای آنهایی است که ذائقه آنها با غذاهای شیرین همخوانی زیادی دارد.
اگر شما دوستدار این قبیل غذاهای سنتی و شیرین هستید، مواد لازم آبگوشت به آلو را برای نهار روز جمعه این هفته آماده کنید. فقط خرید نان سنگک یادتان نرود.
مواد لازم برای 5 نفر:
- 500 گرم گوشت ماهیچه یا 750 گرم گوشت آبگوشتی
- 300 گرم لوبیا سفید
- یک عدد پیاز متوسط
- 2 عدد به متوسط
- 300 گرم آلو بخارا
- نمک و فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- دارچین، یک قاشق چایخوری سرخالی
طرز تهیه:
1 - لوبیا را شسته و به مدت 8 ساعت یا از شب تا صبح خیس کنید. طی این مدت، چند بار آب آن را عوض کنید تا به اصطلاح، خاصیت نفاخی آن از بین برود.
2 - بهها را شسته و همینطور با پوست به 4قاچ تقسیم کنید. پس از خرد کردن به، دانههای آن را نیز خارج کنید. [آشنایی با خواص به]
3 - آلوها را نیز به مدت چند ساعت در کاسهای فلزی محتوی آب، خیس کرده و سپس روی اجاق گاز حرارت دهید تا بپزند. پس از اینکه آب اضافی آلوها از بین رفت، هستههای آنها را از گوشت جدا کرده و به ظرف دیگری منتقل کنید.
4 - پیاز را نیز پوست کنده و پس از شستن به صورت 4قاچ خرد کنید.
5 - همه مواد شامل پیاز، گوشت، زردچوبه و لوبیا سفید را در قابلمهای گود حاوی مقداری آب ریخته و روی اجاق گاز قرار دهید تا بپزند. برای پخت آبگوشت در قابلمه، مدت 3 تا 4 ساعت زمان لازم است ولی اگر برای پخت آن زمان کمتری دارید، به جای قابلمه از دیگ زودپز استفاده کنید. گوشت و لوبیا در دیگ زودپز، یک ساعته میپزند.
6 - بعد از اینکه لوبیا و گوشت کاملا پخته شد، استخوانها را از داخل مواد آبگوشت خارج کرده، سپس آلو، دارچین و نمک و فلفل را به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت نیمساعت دیگر بجوشد تا آبگوشت کاملا جا بیفتد.
در پایان مواد را از آب آن جدا کرده و مخلوط گوشتی را با گوشتکوب، خوب بکوبید و آب آن را نیز به صورت جداگانه سرو کنید.
نکته 1: استفاده از ماهیچه برای آبگوشت، باعث لعابدار شدن آن میشود.
نکته2: کاشانیها برای پخت این آبگوشت، آلو را حذف کرده و آب انار را جایگزین آن میکنند. در ضمن به جای لوبیا سفید نیز از عدس استفاده میکنند. البته این غذا دیگر آبگوشت به آلو نیست بلکه آبگوشت به کاشانی نام دارد.