یک بررسی جدید نشان می‌دهد مصرف درازمدت یک رده شایع داروهای ضد اسید معده که برای درمان سوزش سر دل استفاده می‌شوند، ممکن است با افزایش خطر ۳۳ درصدی دچار شدن به بیماری زوال عقل همراهی داشته باشد.

omeprazol

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ساینس دیلی البته پژوهشگرانی که این بررسی را در ژورنال «نورولوژی» نشریه پزشکی انجمن متخصصان مغز و اعصاب آمریکا  منتشر کرده‌اند، می‌گویند این پژوهش نمی‌تواند ثابت کند که این داروها به طور مستقیم باعث زوال عقل شده‌اند، بلکه فقط بیانگر وجود یک همبستگی میان این دو عامل است.

ریفلاکس اسید معده به درون مری معمولا پس از خوردن یک غذا یا هنگام دراز کشیدن رخ می‌دهد. این عارضه ممکن است به علائمی مانند سوزش سردل و زخم گوارشی منتشر شود. اگر ریفلاکس اسید معده به طور مکرر رخ دهد، ممکن است به «بیماری ریفلاکس معدی-مروی»(GERD) پیشرفت کند که بالقوه می‌تواند به سرطان مری منتهی شود.

داروهایی برای مهار ترشح اسید معده

داروهای رده «مهارکننده پمپ پروتون» مانند اومپرازول که به طور شایعی برای درمان این بیماری به کار می‌روند، آنزیم‌هایی را در سلول‌های پوشش معده هدف قرار می‌دهند که در تولید اسید معده دخالت دارند.

این داروها وسیله سودمندی در کنترل ریفلاکس یا بازگشت اسید معده به مری هستند، اما مصرف طولانی‌مدت آنها در بررسی‌های پیشین با افزایش خطر بیماری‌هایی مانند سکته مغزی، شکستگی‌های استخوانی و بیماری مزمن کلیوی مربوط شده است.

بررسی‌های پیشین درباره رابطه مصرف این داروها و زوال عقل به نتایج متناقضی رسیده بودند.

این بررسی نشان داد که افرادی که از این داروها برای بیش از چهار سال استفاده کرده‌اند با افزایش خطر دچار شدن به زوال عقل در ادامه زندگی روبرو هستند.

این پژوهش به بررسی افرادی پرداخته بود که داروهای ضد اسید مهارکننده پمپ پروتون به علت ریفلاکس مکرر اسید، زخم‌های معده یا سایر مشکلات گوارشی به طور مکرر برای آنها تجویز شده بود. افرادی که این داروها را برای بیش از ۴/۴ سال مصرف کرده بودند در معرض خطر افزایش ۳۳ درصدی احتمال دچار شدن به زوال عقل در مقایسه با افرادی بودند که این داروها را مصرف نکرده بودند.

این رده داروها از جمله با نام‌های تجاری پریلوسک، نکسیوم و پرواسید به صورت بدون نسخه هم به فروش می‌رسند.

پژوهشگران آمریکایی که این بررسی را انجام داده‌اند، می‌گویند یافته‌هایشان ثابت نمی‌کند که این داروها باعث زوال عقل می‌شوند، بلکه شواهدی در این باره به دست می‌دهد که مصرف مداوم این داروها می‌تواند با افزایش خطر زوال عقل همراهی باشد- یعنی بیماری ناتوان‌کننده‌ای که یک سوم افراد ۸۵ ساله و بالاتر دچار آن هستند.

بیماران چه کاری باید بکنند

این پژوهشگران می‌گویند بیماران باید پزشکانشان در این باره مشورت کنند و همه داروهایی را که مصرف می‌کنند، از جمله داروهای بدون نسخه را به اطلاع آنها برسانند.

متخصصان گوارش پیشنهاد می‌کنند که کمترین دوز موثر این داروها برای افرادی که برای کنترل التهاب شدید مری ناشی از بازگشت اسید معده (بیماری «ازوفاژیت بارت» یا «مری بارت»)  و زخم‌های گوارشی به آنها نیاز دارند، تجویز شود. همچنین این افراد باید مصرف غذاهایی که ترشح اسید معده را تشدید می‌کنند، کاهش دهند،در فاصله سه ساعت مانده به زمان خواب از غذا خوردن خودداری کنند، هنگام خواب سرشان را بالا بگذارند و وزنشان را کم کنند.

کد خبر 780517

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha