همشهری آنلاین- بهاره خسروی : به گفته احترامالسادات حصارکی، هنوز هم قدیمیهای فرحزاد این رسوم و آیین را به جا میآوردند. برای مثال، پخت سمنو یکی از مراسم قدیمی پررونق روستای فرحزاد بود: «معمولاً مراسم پخت سمنو در اوایل بهار یا در مناسبتهای مذهبی اجرا میشد؛ مراسمی که اهالی را دور هم جمع میکرد و هر کسی هم برای پخت بهترین سمنو و برآورده شدن حاجاتش گوشهای از کار را به دست میگرفت.»
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
حصارکی در ادامه با یادآوری خاطرات نقل شده از ریشسفیدان و بزرگان روستای فرحزاد، به شبهای پاییزی و تناول شیرینیها و دسرهای خوشمزه زمستانی میرسد و میگوید: «شیرینی مَسکوفَک ترکیبی از گردو و توت خشک بود که در هاون میکوبیدند و به شکلهای مختلف درمیآوردند. شیرینی لَرزونَک هم با گردو و ترکیبی از نشاسته گندم و شکر و آب آماده میشد و از شیرینیهای ثابت جشنهای شب یلدا و نوروز بود. گل محفل دورهمی پذیرایی عصرهای پاییزی هم نوع دیگری از شیرینی بود که با بلغور گندم پختهشده و با گردوی تازه روغنافتاده عمل میآمد.»
اما اصل ماجرا و شیرینی محبوبی که همه اعضای خانواده و بهویژه بچهها در پخت آن مادر را همراهی میکردند توتک بود. معمولاً توتک که ترکیبی از مواد پخت نان به همراه شکر یا خاک قند بود را بزرگترها برای قدرانی و تشکر از بچهها در تنورهای نانپزی گوشه حیاط خانهها میپختند.
نظر شما