یکی از بخش‌های جذاب روزهای بهار و شب‌های بلند پاییز برای اهالی روستای کوهستانی فرحزاد آماده کردن و خوردن دسر و شیرینی‌های خوشمزه محلی بود که طعم دورهمی و مناسبت‌های ملی مثل شب یلدا، چهارشنبه آخر سال، نوروز و اعیاد مذهبی و جشن‌ها را چند برابر می‌کرد.

شیرینی فرحزاد

همشهری آنلاین- بهاره خسروی : به گفته احترام‌السادات حصارکی، هنوز هم قدیمی‌های فرحزاد این رسوم و آیین را به جا می‌آوردند. برای مثال، پخت سمنو یکی از مراسم قدیمی پررونق روستای فرحزاد بود: «معمولاً مراسم پخت سمنو در اوایل بهار یا در مناسبت‌های مذهبی اجرا می‌شد؛ مراسمی که اهالی را دور هم جمع می‌کرد و هر کسی هم برای پخت بهترین سمنو و برآورده شدن حاجاتش گوشه‌ای از کار را به دست می‌گرفت.»

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

حصارکی در ادامه با یادآوری خاطرات نقل شده از ریش‌سفیدان و بزرگان روستای فرحزاد، به شب‌های پاییزی و تناول شیرینی‌ها و دسرهای خوشمزه زمستانی می‌رسد و می‌گوید: «شیرینی مَسکوفَک ترکیبی از گردو و توت خشک بود که در ‌هاون می‌کوبیدند و به شکل‌های مختلف درمی‌آوردند. شیرینی لَرزونَک هم با گردو و ترکیبی از نشاسته گندم و شکر و آب آماده می‌شد و از شیرینی‌های ثابت جشن‌های شب یلدا و نوروز بود. گل محفل دورهمی پذیرایی عصرهای پاییزی هم نوع دیگری از شیرینی بود که با بلغور گندم پخته‌شده و با گردوی تازه روغن‌افتاده عمل می‌آمد.»

اما اصل ماجرا و شیرینی محبوبی که همه اعضای خانواده و به‌ویژه بچه‌ها در پخت آن مادر را همراهی می‌کردند توتک بود. معمولاً توتک که ترکیبی از مواد پخت نان به همراه شکر یا خاک قند بود را بزرگ‌ترها برای قدرانی و تشکر از بچه‌ها در تنورهای نان‌پزی گوشه حیاط خانه‌ها می‌پختند.

کد خبر 912393

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha