حمام تاریخی قلعه بریانک که با گذشت زمان به طور کامل تخریب شد تا دوره پهلوی دوم که عملا پدیده ای به نام پاتوق محله وجود نداشت برای اهالی این محله یک پاتوق تمام‌عیار بود.

حمام تاریخی

همشهری آنلاین- حمیدرضا رسولی: حمام تاریخی قلعه بریانک که حالا هیچ نشانی از آن باقی نمانده تا دوره پهلوی دوم یکی از نمادهای این محله بود و پیوند عمیقی با آداب و سنت ها و فرهنگ عامه اهالی داشت.

خواندنی‌های بیشتر را اینجا دنبال کنید

تا قبل از تخریب قلعه بریانک، این حمام تاریخی که قدمتش به یک قرن می‌رسید در داخل قلعه زنده بود و مورد استفاده اهالی قرار می گرفت. قدیمی های محله خوب می دانند که بسیاری از سنت های تهران‌نشین های قدیم در حمام قدیمی قلعه هم رعایت می شد و روایت های نابی از روزهای پررونق این حمام نقل می کنند.

رحمت‌الله خادم‌الحسینیه، یکی از ساکنان بریانک، درباره روزهای باشکوه قدیمی‌ترین حمام بریانک می گوید: «حمام مش‌غلامحسین جایی برای تبادل افکار، اطلاع‌رسانی و گره‌گشایی از گرفتاری ها و حتی گشایش بخت جوان ها بود. این حمام به غلامحسین‌خان تعلق داشت و در دو نوبت جداگانه مورد استفاده اهالی قرار می گرفت. نوبت حمام رفتن خانم ها از صبح تا عصر بود که مولودخانم، همسر غلامحسین‌خان، مدیریت آن را بر عهده داشت و بخش مردانه با حضور غلامحسین‌خان شروع به کار می کرد. زنان قدیمی بریانک نقل می کنند که مراسمی به نام دختربینی یکی از سنت‌هایی بود که در این حمام اجرا می شد. رسم بود که مادر داماد در حمام قول و قرارهای مراسم ازدواج پسرش را با عروس نشان‌کرده در میان می‌گذاشت. بعد از توافق طرفین هم جشن و شادمانی مختصری شکل می گرفت و خیلی ها همان توافق شفاهی را به منزله ازدواج دو جوان می‌دانستند.»

حمام تاریخی قلعه بریانک که با گذشت زمان به طور کامل تخریب شد تا دوره پهلوی دوم که عملا پدیده ای به نام پاتوق محله وجود نداشت برای اهالی این محله یک پاتوق تمام‌عیار بود و بسیاری از خبرهای مهم محلی از دل حمام قدیمی به اطلاع اهالی می‌رسید. خادم‌الحسینیه در این باره می گوید: «حمام مش‌غلامحسین که معماری بسیار ساده ای داشت، جایی برای برپایی مراسم عقد و حنابندان جوان‌های محله بود.

طبق سنت اهالی بریانک، تعدادی از دخترهای تازه‌نامزدشده با مجمعه‌های پر از شربت و تعدادی دیگر با مجمعه‌هایی که داخل آنها پر از لباس های نو بود، عروس را همراهی می کردند و به حمام می بردند تا برای مراسم عروسی آماده شود. وظیفه مادر عروس هم تهیه ناهار برای مهمان ها بود. وقتی داخل حمام می رسیدند، بقچه های رنگی و ترمه‌دوزی‌شده را پهن می کردند و لباس ها و وسایل مورد نیاز عروس را داخل آن می گذاشتند تا عروس برای مراسم آماده شود.» با تخریب قلعه بریانک، حمام مش‌غلامحسین هم که دیگر جلال و شکوه گذشته اش را نداشت به طور کامل از بین رفت و همه مراسم هایی که در این حمام قدیمی برپا می شد به خاطره ای در ذهن اهالی تبدیل شد.

کد خبر 914951

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha