همشهری آنلاین- مریم باقرپور : فرحزاد جزء محلههای اصیل و شناخته شده پایتخت است تا جایی که در نقشههای مربوط به سال ۱۲۷۷ خورشیدی نام روستای فرحزاد در کنار کن و تجریش و... آمده و از گذشتههای دور چنان معروف بوده که میگفتند، تو بگو «ف» من میروم فرحزاد. اما در سالهای اخیر به دلیل کمتوجهیها این روستای ۸۰۰ ساله به حاشیه رانده و در برخی مواقع از آن به عنوان محدوده آسیبپذیر و جرمخیز یاد میشود. در این میان مهاجران هم از فرصت قرار گرفتن این محله در حاشیه شمالی پایتخت استفاده کرده و روز بهروز به تعدادشان در اینجا افزوده میشود که همین موضوع باعث اعتراض اهالی شده و حالا هم شیوع سرخک نگرانی ساکنان محدوده را افزایش داده است. «رضا فرحزادی» از اعضای مجمع نمایندگان فرحزاد با گله از این وضعیت میگوید: «حضور مهاجران در یک سال اخیر در محله بیشتر شده است. بیشترشان هم بدون مجوز هستند و در خانههای کوچک و بزرگ کنار هم زندگی میکنند.»
کودکان مهاجر در کوچهپسکوچهها
این روزها در هر همه جای محله فرحزاد از خیابان امامزاده داود تا پل ذوالفقار و خیابانها فرحزادی و لالی، که وارد شوید، اتباع غیر مجاز را که بیشتر آنها افغانستانی هستند میبینید که حضور دارند و کودکانشان در کوچهپسکوچهها در کنار بچههای ایرانی مشغول بازی هستند. بسیاری از این کودکان کارت اقامت ندارند و برخی هم به تازگی و غیرقانونی وارد کشور شدهاند و حالا هم به واسطه دوست و هم ولایتی که از سالها قبل در محله داشتهاند، به محله فرحزاد آمده و گاه در خانههای آنها و در برخی موارد در اتاقهای اجارهای سکونت دارند. همین موضوع باعث شده سلامت بیشتر افراد و بهویژه ساکنان فرحزاد در خطر باشد و در این میان ترس از سرخک کم نیست.
دکتر «کسری امامی» که از ۲۷ سال پیش در این محله مطب دارد و بهعنوان پزشک فعال فرحزاد شناخته میشود،در این باره میگوید: «متأسفانه در گذر زمان فرحزاد در حاشیه شهر قرار گرفته و همین باعث شده تا شاهد افزایش اتباع باشیم. افغانستانیهایی که تعداد فرزندانشان هم کم نیست و هر روز هم بیشتر میشود، بدون اینکه از خدمات واکسیناسیون و مراقبتی بهرهمند شده باشند. در نتیجه آمار سرخک نیز در محله بالا رفته است.»
هپاتیت و ایدز هم هست
به گفته امامی که یکی از اعضای شورایاری محله هم است، در یک سال اخیر آمار افغانستانیهای ساکن فرحزاد بیشتر شده است و بیشترشان هم واکسنهای مختلف را تزریق نکردهاند. در نتیجه کارت سلامت هم ندارند. از طرفی سکونت اعضا در خانههای کوچک احتمال ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد. او تأکید میکند: «شاهد بودهام که چند خانوار در یک خانه ۶۰ متری زندگی میکنند و هر خانوار هم حداقل ۳ تا ۵ فرزند دارد. برخی از این خانهها هم از امکانات بیبهرهاست و همین موضوع باعث شده تا شیوع بیماریها بیشتر باشد و خودم مراجعهکنندگانی داشتم که به هپاتیت و "اچ آی وی" مبتلا شده بودند. از طرفی مرکز بهداشت از شیوع سرخک خبر داده است.»
راههایی برای کاهش مبتلایان
پس مشاهده ابتلا برخی از اتباع افغانستانی به سرخک، مرکز بهداشت از سرای محله و شورایاری خواسته تا مهاجران را برای واکسیناسیون تشویق کنند. از طرفی تیمی در محله زیر نظر پایگاه بهداشت با همراهی دکتر امامی شکل گرفته تا خانه به خانه واکسیناسیون انجام بدهند. «هاله احمدی نیا» رئیس مرکز بهداشت شمال غرب تهران که خود به روند این واکسیناسیون نظارت دارد، میگوید: «براساس دستورالعمل وزارت بهداشت و با شیوع سرخک، واکسیناسیون در کشور و محله فرحزاد برای جلوگیری از همهگیری آن شروع شده است.»
او تأکید دارد: «چون تعداد اتباع افغانستانی فرحزاد در یک سال اخیر بیشتر شده علاوه بر شروع واکسیناسیون برای افراد ۹ ماه تا ۳۰ سال، از همه شهروندان ایرانی که احتمال میدهند، واکسن نزدهاند خواسته شده تا واکسن تزریق کنند. همچنین اگر فردی با علائم سرخک مشاهده شده، از اطرافیانش چه ایرانی و چه افغانستانی هم خواستهایم تا به آزمایشگاههای مرتبط با این موضوع مراجعه کنند تا مبادا این بیماری در محله بیشتر شایع شود.»
واکسن سرخک بزنید
سرخک معمولاً با نشانههای شبیه سرماخوردگی شروع میشود و سپس نشانههای پوستی در چند روز پس از آغاز بیماری بروز میکند. برای همین در این زمینه بروشورهای آموزشی در محله فرحزاد توزیع شده است. همچنین با توجه به اینکه بیشتر مبتلایان به سرخک گروه سنی زیر ۱۰ سال هستند، از تمام خانوادههای ایرانی خواسته شده تا واکسن سرخک فرزندان خود را در گروه سنی۱۲ تا ۱۸ ماهگی تزریق کنند، چون احتمال دارد به دلیل ویروس کرونا یا مواردی دیگر این گروه سنی واکسن را دریافت نکرده باشند ولی چون در معرض شیوع بالای این بیماری هستند، باید واکسینه شوند.
نظر شما