تاریخ ایران مملو از نام زنانی است که در عرصه‌های مختلف زمینه‌های رشد جامعه را فراهم کرده‌اند. در فهرست زنان نامدار تاریخ ایران اما نام «طوبی آزموده» کمتر شنیده شده است؛ بانویی که نامش با تاسیس نخستین مدرسه دخترانه تهران گره خورده و آغازگر راهی پرفروغ برای تحصیل دختران این سرزمین بوده است. داستان زندگی پربرکت این بانوی دلسوز را بخوانید.

آزموده

همشهری آنلاین – حسن حسن‌زاده: اطراف چهارراه حسن آباد در خیابان حافظ فعلی را که بگردید، کوچه «طوبی» را پیدا می‌کنید. اما کمتر کسی می‌داند پشت این اسم روی تابلو چه داستانی نهفته است و این اسم به نام چه بانوی بزرگی اشاره دارد. نخستین مدارس دخترانه تهران در دوران قاجار و بعد از نهضت مشروطه تاسیس شدند. اما پا گرفتن مدرسه‌ای که ویژه تحصیل دختران باشد، کار آسانی نبود. در روزگاری که نه مکتب و مدرسه‌ به اندازه کافی وجود داشت و نه در برخی فرهنگ‌ها تحصیل برای دختران امری پسندیده محسوب می‌شد، راه‌اندازی مدرسه‌ای ویژه دختران گامی مهم و البته پردردسر بود. در آن دوران، خانواده‌هایی که به تحصیل دختران خود اهمیت می‌دادند با استخدام معلم سرخانه زمینه باسواد شدن آنها را فراهم می‌کردند. «طوبی آزموده» هم خوش‌اقبال بود که در یکی از همین خانواده‌ها متولد شد.

 قصه‌های خواندنی تهران  را اینجا ببینید

پدرش «میرزا حسن‌خان سرتیپ» که از درجه‌داران ارتش بود، معلمی برای دخترش استخدام کرد تا او زیر نظر معلم‌های سرخانه تحصیلاتش را آغاز کند. پیش از پرداختن به سرگذشت طوبی آزموده، بررسی چند نکته درباره دلیل مخالفت برخی با تاسیس مدرسه دخترانه اهمیت دارد. پس از انقلاب مشروطه، گفت‌وگوهایی بین نمایندگان موافق و مخالف این مدارس در گرفت. برخی چون ناظم الاسلام از تاسیس مدراس دخترانه حمایت کردند و گفتند: «در تربیت بنات و دوشیزگان وطن بکوشیم و به آنها لباس علم و هنر بپوشیم، چه تا دخترها عالم نشوند، پسرها بخوبی تربیت نخواهند شد.» و برخی دیگر همچون «میرزا سید محمدصادق» رئیس مدرسه اسلام، نبودن اداره نظمیه، نداشتن پلیس مرتب برای حمایت از این مدارس و کمبود معلم زن را دلیل مخالفت با تاسیس مدارس دخترانه عنوان کردند.

ماجرای تاسیس دبستان ناموس

القصه، در همین دوران که نمایندگان درگیر جدل‌ها و بحث‌های بی‌پایان درباره راه‌اندازی مدارس دخترانه بودند، «طوبی آزموده» که اکنون بانویی ۲۹ ساله بود و با تحصیل در خانه  به زبان‌های فارسی، فرانسوی و عربی هم تسلط داشت، به همراه چند بانوی دیگر آستین همت بالا زد تا نخستین مدارس دخترانه تهران برای تحصیل دختران این سرزمین راه‌اندازی شود. طوبی آزموده که خود در خانه‌ای در محله سنگلج تهران باسواد شده بود و پس از ازدواج هم با کمک معلم‌های خصوصی چند زبان خارجی را فرا گرفت، پیشگام تاسیس مدرسه‌ای برای تحصیل آسان‌تر دختران شد. او نام اولین دبستان دخترانه تهران را «دبستان ناموس» گذاشت. این مدرسه‌ سال ۱۲۸۶ هجری شمسی در خیابان حافظ کنونی، جایی در حوالی چهارراه حسن‌آباد تاسیس شد و به دلیل استقبال خانواده‌ها کمی بعد با تلاش بی‌وقفه این بانوی اثرگذار تعداد مدارس دخترانه تهران به عدد ۶ رسید. معروف است ۸ سال پس از تاسیس نخستین دبستان دخترانه تهران و زمانی که شمار این مدارس به ۶ رسید، حدود ۳ هزار و ۵۰۰ دختر تهرانی در مدارس دخترانه او ثبت‌نام کردند و از نعمت سواد بهرمند شدند.

تصاویر | این زن با «ناموس» سرنوشت دختران ایرانی را تغییر داد! | «طوبی» را چقدر می‌شناسید؟

دبستان ناموس کم‌کم به قدری توسعه یافت که توانست به یکی از مهم‌ترین و مجهزترین مدارس تهران تبدیل بشود و تا پایان دوره دبیرستان هم دختران را آموزش دهد. سال ۱۳۰۷، اولین گروه دختران از این مدرسه مدرک دیپلم گرفتند؛ توران آزموده فخرعظمی ارغنون، بی‌بی‌خانم خلوتی، گیلان خانم، فرخنده خانم و مهرانور سمیعی اعضای این گروه بودند.

او به فکر زنان بازمانده از تحصیل هم بود

تاسیس مدرسه دخترانه ناموس، پایان کار بزرگ این بانوی فرهیخته نبود. مدارس او به تدریج آنقدر توسعه پیدا کردند که شرایط تحصیل دختران تا پایان دوره دبیرستان هم در آنها فراهم شد. سال ۱۳۰۷ وقتی اولین گروه از دختران از این مدرسه مدرک دیپلم گرفتند، روزی بزرگ و غرورآفرین برای این بانوی دلسوز رقم خورد. آزموده اما کمی بعد به فکر سوادآموزی به زنان مسن‌تر هم افتاد. او کلاس‌های اکابر را برای سوادآموزی به زنان بازمانده از تحصیل راه‌اندازی کرد. پس از فوت او در سال ۱۳۱۵ مدرسه ناموس چند سالی توسط «طوبی مشکوه نفیسی» مدیریت شد و در سال ۱۳۱۹ در اختیار وزارت فرهنگ وقت قرار گرفت. «مهری فرمانفرما» دختر عبدالحسین فرمانفرما، نخست‌وزیر احمدشاه و از رجال سیاسی قاجار درباره این مدرسه نوشته است: «مدرسه ناموس یکی از اولین دبستان‌های دخترانه تهران به شمار می‌رفت و توسط خانم ایرانی که می گفتند شوهرش را در جوانی از دست داده بنیانگذاری شده بود…شاگردان زیادی در آن مدرسه آموزش می‌دیدند. مرا به کلاس چهارم بردند. در حیاط بزرگ مدرسه درخت‌های کاج بلندی{قرار} داشت… کلاس چهارم اتاق کوچک چهارگوشی بود که روشنایی خود را از بالای یک پنجره می‌گرفت. نیمکت های باریکی در آن گذاشته شده بود...»

تصاویر | این زن با «ناموس» سرنوشت دختران ایرانی را تغییر داد! | «طوبی» را چقدر می‌شناسید؟

مدرسه‌ دخترانه‌ای که تعطیل شد

در ماجرای تاسیس نخستین مدرسه دختران تهران نام بانوی دیگری در تاریخ معاصر ثبت نشده است. «بی‌بی‌خانم استرآبادی» حدود یک سال قبل از تاسیس دبستان ناموس، مدرسه‌ای ویژه دختران با نام دبستان «دوشیزگان» تاسیس کرد که البته این مدرسه پیش از آنکه ثمری بدهد و کار سوادآموزی به دختران را شروع کند، کمی پس از تاسیس به دلیل مخالفت‌های فرهنگی جامعه تعطیل شد.

 

تصویر منسوب به «طوبی آزموده» موسس نخستین مدرسه دخترانه تهران.
تصویر منسوب به «طوبی آزموده» موسس نخستین مدرسه دخترانه تهران. 
آزموده سال 1257 شمسی متولد شد و سال 1315 در 58 سالگی از دنیا رفت.
آزموده سال ۱۲۵۷ شمسی به دنیا آمد و سال ۱۳۱۵ در ۵۸ سالگی از دنیا رفت.

کد خبر 684360

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 118
  • نظرات غیرقابل انتشار: 17
  • محمد IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    246 8
    سرزمین ما چه شیرزنانی داشته که از اونا بیخبریم. واقعا باعث افتخار بودن ایشون
  • زیبا IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    190 6
    از مادربزرگم اسم خانم آزموده رو شنیده بودم. روحش شاد این زن بزرگ
    • فرهاد US ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
      98 5
      درود
  • ناشناس IR ۱۴:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    178 6
    اولین باره اسمش رو می شنوم و این خیلی باعث تاسفه....
  • لیلا IR ۱۴:۴۸ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    209 3
    خدا رحمتشون کند بعضی انسانها به اندازه یک ملت ارزشمندد
  • کریمه IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    186 4
    واقعا باعث افتخاره این بانو. افتخار کردم
  • فرهاد US ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    168 4
    ديار ما پر از اين زنان قويه
  • سعيد IR ۲۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۰
    85 19
    حالا چرا اين اسمو واسه مدرسه انتخاب كرد
  • مانا US ۰۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۱
    یک شیرزن اینقدر تاثیر گذار بوده و خدمات به جامعه زنان در دوران جهالت و عقب ماندگی کرده ، و یک نماینده مجلس پیشنهاد صدور دختران به کشورهای مسلمان جهت ازدواج داده است !!!
    • هانیه US ۱۷:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۱
      55 0
      فکر میکم واسه اینکه اون زمان به زنها ناموس میگفتن نمیدونم شاید
    • من IR ۲۱:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
      15 0
      اسم تاثیر زیادی در ضمیر نا خودآگاه اشخاص داره احتمالا به خاطر جلب نظر افراد مخالف بوده تا با اطمینان بیشتری دخترانشون رو بفرستن
  • مالک‌ IR ۰۱:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۱
    129 7
    دورد خداوند بر همچین زنانی که جلو عقب ماندگی و ارتجاع ایستادگی کردن تا امروز جامعه مدرنی داشته باشیم پز شک زن معلم زن پرستار زن وکیل زن پلیس زن و از همه مهم تر زنان جامعه روشنفکر یادش گرامی بر چهره تاریخ سرزمینم آزموده را آزموده خطا نیست بازهم روحش شاد یادش گرامی
  • فارس IR ۰۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۳۱
    زن های ایرانی همه شیر زن بودن. با خلوت شدن کانون خانواده و فرزند کمتر افسردگی بیشتر همه را کمکار کردن. وقتی معلمی دو دانش اموز داشته باشه مطمئنا نسبت به معلمی که با سی دانش اموز سر و کله میزنه روحیه و اعتماد به نفس و عملکرد ضعیف تری داره. نسل دهه ی پنجاه و شصت و کجا و دهه ی نودی کجا. کدام اجتماعی ترن. قضاوت با شما.
  • اکرم IR ۱۹:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۲
    57 6
    من متاسفم که همون زمان یزد تشنه ی توجه ودلسوزی بود روح این خانم بزرگوار شاد
  • IR ۰۰:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    22 3
    خدا رحمتش کنه به این می گوید انسان تاثیر گذار و الباقیات و صالحات
  • زهرا IR ۰۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    23 0
    واقعا به چنین زن هایی باید افتخار کنیم
  • محمد IR ۰۳:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    23 2
    درود بر چنین شیر زنان ایران زمین که باعث شکوفایی این سرزمین شده روحش شاد و یادش گرامی باد واقعا برای معرفی چنین شیر زنانی صدا و سیما باید مستندی بسازد که باعث شناختن ومعرفی چنین افراد تاریخ ساز بشه
  • احمد IR ۰۶:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    25 5
    واقعا باعث تاسف هست که مفاخر خودمون رو نمیشناسیم و این فلج بودن در کار رسانه ای بزرگترین مشکل این مملکته
  • حمید IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    12 1
    قابل توجه بعضی از مسولین.ایا ۱۰۰ سال دیگر نام شما مثل این بانوی بزرگ به نیکی یاد میشود.یا مثل شاهان بی عرضه و الدنگ قاجار مثل ناصرالدین شاه مظفردین شاه و....یاد میشود .تاریخ هیچوقت دروغ نمی‌گوید.شاید بتوان در دوره ای تاریخ راتحریف کرد ولی همیشه خورشید پشت ابر نمی ماند.روح این بانوی بزرگ شاد.
  • سیاوش IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    20 0
    یه نفر مثل این خانم شیر زنه وبا غیرت وبا شرفه.یکی هم مثل اون نماینده که میگه با خارجی ازدواج کنید بی غیرت وبی شرفه
  • فاطمه IR ۲۲:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    10 6
    جالبه عکس اول!!! خانمهای راهبه باحجاب بودند و به دختران مسلمان بی حجاب درس میدادند
  • IR ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۶
    15 3
    خدارحمتش کنه روحش شاد این بزرگ بانوی ایران 🖤🖤
  • IR ۱۶:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۴/۰۷
    0 0
    فقط ایرادش اینه خانمها بدون روسری بودند البته دخالتهای استعمار کفتار پیر را نباید در ان ایام دست کم گرفت این کشورهای متجاوز به امورات خیلی از ممالک فضولی میکنند از جمله در کشور عزیزمون در ان اوان