داشتن تعطیلات و به ویژه سفر برای همه ما الزامی است و باعث بهبود عملکرد و افزایش کارایی ما خواهد شد. اما گاهی وجود بعضی بیماری‌های مزمن مانند زانو درد مانع از سفر کردن ما خواهد شد. اما چگونه می‌توان هنگام سفرهای طولانی خستگی و دردهای ناشی از آرتریت و مفاصل را مدیریت کرد.

پروفسور کامران آزما، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و استاد دانشگاه

همشهری آنلاین –یکتا فراهانی: نداشتن تحرک در طول سفرهای طولانی با هواپیما، قطار یا ماشین باعث بروز خستگی و دردهای مفصلی می‌شود؛ به ویژه در سفرهای نوروزی که شلوغی جاده‌ها نیز باعث تشدید این گونه دردها به خصوص زانو درد می‌شود. در این گونه مواقع، هر کس مبتلا به آرتریت‌های التهابی و درد مفاصل باشد و برای مدت طولانی بی‌حرکت بماند درد بیشتری را تجربه خواهد کرد .

تشدید زانودرد هنگام سفر

پروفسور کامران آزما، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و استاد دانشگاه در مورد کاهش زانو درد هنگام سفر می‌گوید: «آرتروز یا ساییدگی زانو یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مربوط به مفاصل است که می‌تواند زندگی ما را در زمینه‌های مختلف از جمله هنگام سفر تحت تاثیر قرار دهد.

بی تحرک ماندن باعث تشدید زانو درد می‌شود.  بنابراین همه افراد ممکن است چنین دردهایی را تجربه کرده باشند.  افزایش درد زانو نیز ممکن است برای همه افراد مبتلا به آرتروز زانو بخصوص سالمندان در طول سفر رخ بدهد.»

توصیه‌هایی برای کاهش زانو درد هنگام سفر

به گفته دکتر آزما توجه به بعضی موارد می‌تواند دردهای ناشی از بی‌تحرکی مفاصل هنگام سفر را کاهش دهد؛ قدم زدن متناوب و انجام تمرینات کششی در حد امکان و استفاده از زانوبند از جمله این موارد است.

نشستن‌های طولانی و بی‌تحرک ماندن به خصوص با زانوهای خمیده برای افراد مبتلا به ساییدگی زانو مناسب نیست چون باعث خشکی و درد بیشتری می‌شود .

بنابراین بهتر است مسافران در فرصت‌های مناسب حتما تحرک داشته باشند و چند قدم راه بروند .

کسانی که زانو درد دارند نیز با توجه به شرایط خود برای تعیین مدت زمان نشستن باید با پزشک معالج‌شان مشورت کنند. 

ضرورت تحرک کافی

دکتر آزما می‌گوید با وجود اینکه مدت زمان و میزان راه رفتن برای افراد مختلف متفاوت است اما به طور کلی قدم زدن چند دقیقه‌ای و حداقل هر نیم ساعت توصیه می‌شود.

 افرادی که مشکل زانو درد دارند در سفرهای هوایی و طولانی مدت هم بهتر است صندلی را انتخاب کنند که فضای پای زیادی داشته باشد و نزدیک راهرو باشد تا بتوانند به راحتی و بدون مزاحمت برای مسافران دیگر جابه جا شوند و تحرک داشته باشند. در سفر با خودرو شخصی هم حتما صندلی را تا حد امکان عقب بکشند تا فضا برای کشش پاها و راحتی بیشتر زانو فراهم باشد.  در حد امکان نیز هر ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حرکات کششی پاها را تکرار کنند .

توجه به شکل قرار گرفتن کمر

 این متخصص طب فیزیکی می‌گوید هنگام سفر قرار گرفتن صحیح بر صندلی و ایمنی کمر نیز از جمله مواردی است که حتما باید به آن توجه شود.

ضمن آنکه حرکات کششی زانو علاوه بر زانوها برای کمر هم مفید است.  هنگام احساس درد و خشکی در زانو نیز بهترین کار توقف و قدم زدن در محیط اطراف است.

 دکتر آزما می‌گوید  میزان پیاده روی و فعالیت فیزیکی کسانی که زانو درد دارند هنگام رسیدن به مقصد نیز باید به‌اندازه‌ای باشد که باعث تشدید درد آن‌ها نشود. ضمن آنکه بهتر است از پیاده‌روی‌های طولانی و در سطوح ناصاف یا شیب‌دار هم خود داری کنند.

پوشیدن کفش مناسب هم عامل مهمی است که باید در نظر گرفته شود.

همراه داشتن دارو ، وسایل کمکی و توجه به تغذیه سالم

دکتر آزما می‌گوید به همراه داشتن دارو،  مسکن و وسایل کمکی که قبلا استفاده می‌شده مثل زانو بند، عصا، واکر یا کیسه‌های آب سرد و گرم هم برای استفاده هنگام افزایش درد هم الزامی است .

کسانی که مشکل زانو دارند در سفرهای طولانی برای محافظت بهتر و کاهش درد می‌توانند از بریس و زانو بند استفاده کنند. این افراد می‌توانند با توجه به احتمال افزایش درد، نیم ساعت تا یک ساعت قبل از سفرهای طولانی مدت از داروهای مسکن یا ضد التهاب ساده استفاده کنند.

پوشیدن جوراب‌های فشاری نیز برای جلوگیری از لخته شدن خون شلوار گشاد برای کاهش تحریک نقاط دردناک در زانو توصیه می‌شود.

 در طول سفر نیز باید به‌اندازه کافی آب و مایعات بنوشند و  مراقب تغذیه خود باشند. یعنی از خوردن غذاهای چرب و پر کالری که احتمال التهاب را افزایش می‌دهد خودداری کنند.  خواب و استراحت کافی نیز از جمله مواردی است که نباید فراموش شود.

کد خبر 750197

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha