همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: دانشمندان موء سسه ملی بهداشت آمریکا ضمن تحقیقات خود تغییرات سریع و متفاوتی را در پاسخ سیستم ایمنی در افرادی مشاهده کردند که رژیم غذایی سخت گیاهی یا رژیم کتوژنیک گرفته بودند. به گزارش هلت نیوز، در رژیم کتو یا کتوژنیک بخش زیادی از وعدههای غذایی از چربیهای سالم و پروتئین و بخش بسیار کمی از کربوهیدارت تشکیل شده است. چنین برنامه غذایی که حاوی مقدار کمتر قند و گلوکز است، سوخت بدن را از قند به چربی تغییر میدهد و در نتیجه موجب کاهش وزن میشود.
نتیجه این تحقیقات در نشریه «نیچر مدیسین» (Nature Medicine) انتشار یافته است. در این کارآزمایی، شرکتکنندگان در ابتدا به مدت دو هفته یکی از دو رژیم غذایی گیاهی یا کتوژنیک را گرفتند و در دو هفته دوم نیز از آن رژیم غذایی که در دو هفته اول نگرفته بودند، تبعیت کردند .
در طول این دوره یک ماهه، محققان به دقت روی نشانگرهای زیستی، تغییرات متابولیک، و میکروبیوتای شرکتکنندگان و همچنین باکتریهای روده و تغییرات متابولیک برای نظارت بر اثرات بالقوه رژیمهای غذایی روی سیستم ایمنی، نظارت کردند. آنچه محققان دریافتند این بود که این رژیمها به روشهای متفاوتی بر پاسخ سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارندو باعث بهبود و تقویت آن میشوند.
رژیم کتوژنیک با پاسخهای سیستم ایمنی تطبیقی، که پاتوژنهای خاصی را هدف قرار میدهد، مرتبط بود، در حالی که رژیم گیاهخواری واکنشی از سیستم ایمنی ذاتی بدن در برابر میکروبها را برانگیخت. هر دو رژیم اثرات قابل توجهی بر میکروبیوم و پاسخ سیستم ایمنی داشتند، اما پاسخ ها بر اساس رژیم غذایی متفاوت بود.
بنابراین، در حالی که هر دوی این رژیمهای غذایی سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار میدهند، آنچه در این تحقیق نشان داده شد این است که آنها روی سیستم ایمنی بدن به روش های ظاهرا مخالف عمل کردند. سیستم ایمنی از دو بخش تشکیل شده است: سیستم ایمنی ذاتی و سیستم ایمنی تطبیقی. هر دو نقش اساسی در ایمن نگه داشتن بدن در برابر پاتوژنها، ویروسها، باکتریها و میکروبهایی دارند که می توانند شما را بیمار کنند.
دکتر ورنا لیندک، متخصص بیوانفورماتیک در موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا و یکی از نویسندگان این تحقیق، در این باره گفت: ما متوجه شدیم که رژیم گیاهخواری پاسخهای مرتبط با ایمنی ذاتی (خط اول غیر اختصاصی دفاعی بدن در برابر پاتوژنها) را برانگیخت، در حالی که رژیم کتو پاسخهای مرتبط با ایمنی تطبیقی (ایمنی خاص پاتوژن ایجاد شده از طریق قرار گرفتن در معرض ویروسها و باکتریها در زندگی روزمره و واکسیناسیون) را برانگیخت.
این متخصص در ادامه افزود: برای ما تعجب آور بود که ببینیم هر دو رژیم چقدر متفاوت بر سیستم ایمنی تأثیر می گذارند. ما انتظار داشتیم رژیمهای غذایی بر سیستم ایمنی تأثیر بگذارد، اما انتظار چنین سیگنال قوی و متفاوتی را نداشتیم. محققان بر این باورند که این مطالعه در نهایت میتواند تحقیقات گستردهتر دیگر و درک بهتری از نحوه استفاده درمانی از رژیم غذایی برای درمان بیماریها منجر شود.
بیشتر بخوانید:
نظر شما