حدود ۸۰ املاح ازجمله کلسیم، فسفر و منگنز به دلیل تکرر ادرار دیابتی‌ها از بدن آنها دفع می‌شود. نمک یددار هم که بیشتر این افراد مصرف می‌کنند، فقط ۲ عنصر دارد و نمی‌تواند املاح از دست‌رفته آنها را جبران کند.

نمک

همشهری‌آنلاین - پروانه بندپی: خیلی از مردم بر این تصورند که فقط قند و شکر و شیرینی‌جات می‌توانند فرد را به دیابت مبتلا کنند و وقتی می‌شنوند که نمک هم به شدت با دیابت ارتباط دارد، تعجب می‌کنند و می‌پرسند چطور ممکن است با مصرف نمک هم دیابت بگیریم؟

مصرف بیش از حد نمک علاوه بر این که ممکن است تعادل در باکتری‌های روده را بر هم بزند و موجب التهاب روده شود، می‌تواند به مقاومت دربرابر انسولین و افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک کند.

پزشکان توصیه می‌کنند حتی افرادی که مبتلا به دیابت هستند، هر نمکی را هم مصرف نکنند. چراکه نمک‌های موجود در بازار مثل نمک‌های یددار برای این افراد مفید نیست و می‌تواند منجر به افزایش قند خون در آنها شود. چراکه نمک یددار فقط ۲ عنصر کلر و سدیم را در خود دارد و املاح دیگری ندارد و برای مراقبت از افراد مبتلا به دیابت کافی نیست.

بیشتر بخوانید؛

دکتر شکور امیدی، رئیس انجمن دیابت ایران در این رابطه به همشهری‌آنلاین می‌گوید: نمک یدداری که ما مصرف می‌کنیم، فقط کلر و سدیم دارد. در حالی که دیابتی‌ها که ادرارشان زیاد است، تمام املاح از بدن‌شان دفع می‌شود و چیزی باید باشد تا املاح بدن آنها را تامین کند. حدود ۸۰ املاح ازجمله کلسیم، فسفر، منگنز و ... به دلیل تکرر ادرار دیابتی‌ها از بدن آنها دفع می‌شود. نمک یددار هم که بیشتر این افراد مصرف می‌کنند، فقط ۲ عنصر دارد. بقیه عناصر و املاح موجود در آن را با فرآوری‌های شیمیایی از آن گرفته‌اند. بنابراین نمی‌تواند املاح از دست‌رفته آنها را جبران کند. به این ترتیب بدن فرد مبتلا به دیابت با کمبود تعداد زیادی از املاح مورد نیاز مواجه می‌شود.

دکتر امیدی ادامه می‌دهد: بهترین نمک خوراکی برای افرد به خصوص افراد دیابتی نمک کوهی، نمک صورتی و نمک‌های معدنی هستند. نمک‌های معدنی هم خطری برای دیابت و فشارخون ندارد و هم ۸۰ تا ۹۰ درصد املاح را در خود دارند.

این پزشک در پاسخ به این سوال که آیا نمک صورتی فرآوری‌شده خطر و ضرری برای سلامت ندارد، می‌گوید: نمکی که تست شده و مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو است، هیچ خطر و ضرر و عوارضی برای سلامتی ندارد اما نمک‌های فله‌ای اصلا توصیه نمی‌شوند. چون نه تحت تست قرار گرفته‌اند و نه فرآوری روی آنها صورت گرفته است.

رئیس انجمن دیابت ایران در ادامه گفتگو به جزئیات قابل توجهی درباره قند مصرفی در جامعه نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: قندی که الان مصرف می‌کنیم و نام دیگرش ساکاروز است، از چغندرقند است و نیشکر نیست. چغندرقند را در کارخانه‌ها با موارد شیمیایی سفید می‌کنند و زهر خالصی به اسم شکر را به دست ما می‌دهند. ولی شیرینی‌هایی مثل شکر قهوه‌ای و شکر قرمز چون از نیشکر هستند و فرآیند شیمیایی هم روی آنها انجام نشده، اتفاقا از عسل و خرما هم بهتر عمل می‌کنند و مفیدترند.

دکتر امیدی با تاکید بر این که با تغذیه درست می‌توان قند خون را تا اندازه زیادی پایین آورد و مانع ابتلا به دیابت شد، ادامه می‌دهد: بیشتر بیماری‌ها مثل هموفیلی و تالاسمی و ... را با تغذیه نمی‌توان کنترل کرد اما دیابت را می‌شود. ما الان داریم شرکت‌ها را تشویق می‌کنیم که تا جایی که ممکن است میزان قند خوراکی‌ها مثل کلوچه، نوشابه، کیک و ... را پایین بیاورند و شیرین‌کننده استُویا را جایگزین آن کنند.

او می‌گوید: الان در تولید بعضی آبمیوه‌ها، حلوا شکری و ... که روی آنها نوشته شده "با تایید انجمن دیابت"، موفق شده‌ایم که میزان قند این محصولات را کاهش دهیم و در آینده روی محصولات بیشتری مانور خواهیم داد.

رئیس انجمن دیابت ایران می‌گوید: از زمان کرونا مردم روی سلامت خود آگاه‌تر و حساس‌تر شده اند. ما هم باید به این حساسیت و آگاهی احترام بگذاریم و محصولاتی را روانه بازار کنیم که به سلامت مردم را نشانه نگیرد.

کد خبر 842781
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha