محله
-
چرا کمیته استقبال از امام(ره) در مدرسه رفاه تشکیل شد؟
سوم بهمن ۱۳۵۷ کمیتهای برای استقبال از امام خمینی(ره) تشکیل شد که هدف از آن برقراری امنیت بازگشت امام(ره) به ایران، حفاظت از ایشان و سازماندهی برگزاری مراسم بازگشت بنیانگذار انقلاب به کشور بود. این کمیته در مدرسه رفاه تشکیل شد؛ مدرسهای که از سالها پیش یکی از پاتوقهای فعال نیروهای انقلابی بود.
-
ماجرای جالب ساخت سرود دیو چو بیرون رود فرشته درآید | نقش جوانان ارمنی در تولید این اثر بهیادماندنی
«بگذرد این روزگار تلختر از تلخ / بار دگر روزگار چون شکر آید» در اوج روزهای خفقان، حکومت نظامی و به گلوله بستن جوانان انقلابی، این سرود خاطرهانگیز با این بیت امیدآفرین خود بارقه امید به سرنگون کردن نظام طاغوت را در دل جوانان انقلابی شعلهور کرد. در ادامه داستان ساخت این سرود ماندگار را بخوانید.
-
«بهاران خجسته باد» | سرودی که از زندان به راهپیماییهای بهمن ۵۷ راه پیدا کرد
داستان ساخت سرود «بهاران خجسته باد» یا همان «هوا دلپذیر شد» روایت حقطلبی و نیز مبارزه طولانی مردم ایران با ظلم و طاغوت از سالها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و رسیدن یومالله ۲۲ بهمن است.
-
تحصن در دانشگاه برای بازگشت امام(ره) به وطن | این پایگاه انقلابی، مسجد مادر بود
مسجد حضرت ابالفضل(ع) در محله عباسی هنوز حال و هوای روزهای پیروزی انقلاب را حفظ کرده است. مسجدی که جوانان انقلابیاش با هدایت مرحوم آیتالله سید عبدالمجید ایروانی در راهپیماییهای انقلاب حضور فعال داشتند.
-
روایت سید مهدی اعرابی، تهران پژوه از روش تنظیم سند در تهران قدیم
فوت و فن تنظیم سند در تهران قدیم
ازدواج، خرید یا واگذاری مغازه و خانه، طلاق و معاملاتی که نیاز به ثبت و شاهد داشت در روزگاری که خبری از دفاتر ثبت نبود، توسط افراد معتمد محل انجام میشد.
-
آب برای گردن کلفتها بود
تا قبل از آبرسانی از طریق لوله کشی، مردم از گاری آب شاهی برای آشامیدن و مصارف عمومی استفاده میکردند اما همه مردم به نسبت مساوی نمی توانستند از آب برای مصارف خانگی استفاده کنند.
-
«ایران، ایران، ایران رگبار مسلسلها» چطور ساخته شد؟ | سرود را اینجا بشنوید
سرود الله الله پس از ۴۵ سال هنوز هم تازه است و شنیدنی. هر بار که این سرود روی تصاویری از راهپیماییهای بهمن ۱۳۵۷ از قاب تلویزیون پخش میشود، چنان مخاطب را جذب میکند که همخوانی نکردن با «رضا رویگری» غیرممکن است. داستان خلق این اثر هنری ماندگار در یکی از شبهای حکومت نظامی را بخوانید.
-
روایت نصرالله حدادی از نام «گوگَل» که برخی محله های تهران به این نام است
جست و جو در «گوگَل»های تهران
نامگذاری محلههای قدیمی توسط اهالی هر محله در تهران قدیم و شمیران حکایتهایی خواندنی دارد که میتواند ما را با شغل و کسبوکار مردمانی که در آن محل زندگی میکردهاند، آشنا کند.
-
مسجدی تاریخی با دو محراب
با بیش از ۱۵۰ سال قدمت از مهمترین و زیباترین بناهای به جا مانده از دوران ناصرالدینشاه قاجار است. مسجد سپهسالار قدیم یا همان مسجد بهشتی در نزدیکی مدرسه خان مروی یکی از چشمنوازترین مساجد تهران است و معماری پرجزئیات آن چشم هر بازدیدکنندهای را خیره میکند.
-
هنر لولاگر در معماری مسجد مجدالدوله
مسجد مجدالدوله از جمله بناهای قدیمی بهجامانده از دوره قاجار است که به مسجد و مدرسه مجد نیز معروف است. طبق کتیبه موجود در ضلع غربی آن، مسجد در سال ۱۳۱۰ هجری قمری (۱۲۷۱ هجری شمسی) توسط «مهدیقلیخان امیر سلیمانی، مشهور به مجدالدوله، ساخته شده که داماد ناصرالدینشاه بوده است.
-
باغ گمشده در حصار جنوبی ارگ | ماجرای حمله به باغ هفتحوض
باغهای بیشماری در تهران بود که اکنون تنها نامی از آنها باقی مانده و اگر اسناد و کتب تاریخ تهران نیز با دقت وسواس گونهای بازخوانی شود چه بسا هرگز نام آنها را نیز نخواهیم یافت.
-
کارکرد دوگانه ماذنه مسجد قنبرعلیخان
مسجد قنبرعلی خان در دل محله عودلاجان حال و هوای متفاوتی دارد. آرامش و سکوت محوطه این مسجد که حاصل معماری منحصربهفرد آن است، مسجد را از خیابانهای پررفت و آمد اطراف جدا میکند.
-
شاهکار استاد لرزاده در تهران | تصاویر این مسجد خاص را ببینید
حدود ۸ دهه از عمر بنای مسجد سجاد(ع) حوالی خیابان جمهوری میگذرد. مسجدی که به شیوه معماری اسلامی و با تزئین خاص به دست یکی از مشهورترین معماران مساجد یعنی استاد حسین لرزاده طراحی و ساخته شد. ویژگیهای منحصربهفرد معماری این مسجد را ببینید.
-
«به» بخور تا به شوی! | انواع خورش با میوه خوشعطر پاییزی
آب و هوای تهران شرایط مناسبی برای کاشت و پرورش برخی درختان میوه بود. بانوان خوش ذوق و کدبانوی تهرانی هم از این میوهها در پخت انواع خورشها و مربا و تهیه تنقلات و دمنوش نهایت استفاده را میبردند.
-
حکایت ۳۰ سال امام جماعتی مسجد هرندی | «او حجت مسلمانی ما بود»
مرحوم حجتالاسلام علیاصغر هرندی امام جماعت مسجد هرندی، از خیرین و افراد تاثیرگذار در محله هرندی بود که ۳۰ سال امامت مسجد را برعهده داشت. پدرش حاج علیاکبر هرندی، در سالهای ۱۲۸۳ تا ۱۲۸۵ شمسی از روستایی از توابع اصفهان به نام هرند برای کسب و کار به تهران مهاجرت میکند و مشغول کارگری میشود.
-
خانه لوطی معروف دروازه غار کجاست؟ | درخواست اهالی برای تبدیل خانه طیب به پاتوق فرهنگی
ساکنان محله هرندی نسبت به سالهای پیش کم و بیش تغییر کردهاند، اما هنوز هم این محله با نام طیب حاج رضایی شناخته میشود که ماههای پایانی زندگیاش با تحولی بزرگ همراه بود.
-
نام دروازه غار از کجا آمده است؟
محله دروازهغار در جنوب غربی تهران، محلهای با پیشینه تاریخی است. در ارتباط با وجه تسمیه این محله چندین نظر وجود دارد که برخی از آنها بیش از اینکه برخاسته از مبانی تاریخی باشند، برگرفته از شایعات فضای مجازیاند.
-
رازهای خانه شیخ رجبعلی خیاط | درخواست شیخ در خواب نوهاش چه بود؟
خانه بزرگ و قدیمی شیخ رجبعلی خیاط در محله هرندی و پشت بازار مولوی از اواخر دهه ۶۰ به حسینیه تبدیل شد. ماجرا از خواب نوه شیخ شروع شد و با ورود خیران محلی به میدان رنگ واقعیت به خودش گرفت.
-
سرگذشت خواندنی یک امام جماعت محبوب | ساخت مسجد کوچیکه با روضهخوانی
ساخت یکی از کوچکترین مساجد تهران که در دل محله هرندی واقع شده حکایتی خواندنی دارد. مسجد شوشتری که تا چند دهه با نام مسجد کوچیکه شناخته میشد پیشینهای ۸۰ساله دارد و یادگار یکی از مردان عابد و زاهد این محله است.
-
باشگاه آرارات چطور تاسیس شد؟ | تهران میزبان المپیک ارامنه
ارامنه تهران در توسعه ورزش پایتخت نیز نقش مهمی داشتند. باشگاه فرهنگی ورزشی آرارات یادگار ماندگار آنهاست که در طول چند دهه چهرههای ورزشی برجسته بسیاری را از محلههای پایتخت شناسایی و به ورزش کشور معرفی کرد. در ادامه به تاریخچه این باشگاه پرداختهایم.
-
دعوت از شاه قاجار برای تماشای نمایشنامه مولیر | اجرای تئاتر در جوار این کلیسا
اجرای تئاتر توسط ارامنه تهران و ماجرای دعوت از ناصرالدین شاه یکی از اتفاقات تاریخی است که با کلیسای سورپ گئورگ و ارامنهای که در جوار این کلیسا زندگی میکردهاند مربوط میشود.
-
اسقف اعظم و خلیفه ارامنه تهران: مسلمانان برای غزه متحد شوند
سال نو میلادی۲۰۲۴ در حالی شروع شد که چند ماه از جنگ و کشتار مردم غزه میگذرد و سایه سنگین غم و اندوه فلسطینیان، جشنهای سال نو میلادی را در برخی از کلیساهای جهان تحتالشعاع قرار داده است.
-
دفن گریبایدوف در کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس | قدیمی ترین کلیسای تهران
کلیسای تادئوس و بارتوقیمئوس در دروازه عتیق شاه عبدالعظیم، قدیمیترین کلیسای تهران از نظر تاریخ بنا محسوب میشود.
-
فیلم | نقش شگفتانگیز ارامنه در تهران
قصههای جذاب شکلگیری محلههای ارمنینشین پایتخت را در این شماره همشهری محله به مناسبت آغاز سال میلادی از دست ندهید.
-
روایت ایثار و فداکاری ارامنه در دفاع مقدس | بیشترین شهید ارمنی از کدام محله است؟
ایثار و فداکاری ارامنه در طول انقلاب و سالهای جنگ تحمیلی چه هنگام مبارزات مردمی علیه رژیم شاه و چه هنگام نبرد علیه رژیم بعثی بر هیچ کس پوشیده نیست.
-
روایت بهزاد یعقوبی از ویژگیهای اخلاقی مرحوم حاج احمد کریمی
مستقل، انتقادپذیر و اخلاقمدار بود
دوستی دیرینه با حاج احمد کریمی برای بهزاد یعقوبی خاطرات فراوانی بر جای گذاشته است. حاج احمد آقا سال ۱۳۴۲ وارد بازار شده بود و سابقه فعالیت طولانی مدتی در بازار داشت.
-
مروری بر خاطرات فهیمه اسد از ۵۲ سال زندگی مشترک با حاج احمد کریمی
هدیههای ازدواجمان، جهیزیه یک دختر بیبضاعت شد
۵۲ سال زندگی مشترک خاطرات بسیاری برای «فهیمه اسد» به یادگار گذاشته؛ خاطرات شیرین و ماندگاری که هر وقت فرصت کند برای بچهها، عروس و دامادش تعریف میکند تا آنها هم همراهی، همدلی، مهربانی، ایثار و گذشت را سرلوحه زندگی زناشویی خود قرار دهند و طعم شیرین با هم بودن را تجربه کنند.
-
معجزه رسولقصاب در زمینهای خاکی
نوزدهمین نشست مرکز تهرانشناسی همشهری با موضوع "تهران، خاستگاه فوتبال" با حضور پیشکسوتان فوتبال کشورمان برگزار شد.
-
حمید درخشان: کرنر زدن در زمین خاکی سختترین کار دنیا بود
بازی در زمینخاکیها تنها برای تماشاگران جذاب نبود. حتی مشهورترین ستارههای فوتبال هم پس از رسیدن به تیمهای مطرح پایتخت، همچنان شوق بازی در زمینخاکیها را در دل داشتند. با «حمید درخشان» کاپیتان سالهای دور تیم ملی و پرسپولیس درباره خاطرات شنیدنی بازی در زمینخاکیها گفتوگو کردیم.
-
شب چله به رسم دربار ناصری
دورهمی در شب یلدا به عنوان یکی از رسمهای ایرانیان در همه دورهها کم و بیش شبیه به هم برگزار میشد و در تهران قدیم هم مردم و درباریان به این سنت پایبند بودهاند.